Carimañola töltött maniókagombócok ropogósra sütve, mellé tálalt fűszeres szósszal

Carimañola fűszeres szósszal

Történeti háttér: A carimañola egy népszerű kolumbiai és panamai street food étel, amelyet maniókából készítenek, és fűszeres darált hússal töltenek meg. A Karib-térség part menti régióiban vált híressé, különösen reggeliként vagy gyors ebédként. Technikai tanács: A maniókát nem szabad túlfőzni, mert túl ragacsos lesz – fontos az állag megtartása a formázás során. A darált húsos töltelék hagymával, paprikával és fűszerekkel együtt sül, hogy mély, karakteres íze legyen. Ahogy a carimañolák sülnek, a konyhát betölti a ropogós maniókatészta illata. Felhasználói élmény: Ez az étel ideális partikra, baráti összejövetelekre, vagy akár gyors, laktató vacsorának is kiváló – a fűszeres szósz különösen izgalmassá teszi minden falatját.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
800 g Maniókagyökér (cassava)
300 g Darálthús (marha vagy sertés)
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
1 db Paprika (piros)
1 tk. Köménymag (őrölt)
1 tk.
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj a sütéshez
2 ek. Chili szósz
3 ek. Majonéz
1 ek. Lime lé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A maniókát hámozd meg, majd darabold fel és bő vízben főzd puhára, kb. 20-25 perc alatt. Ezután szűrd le, és még melegen törd össze pépes állagúra.

    A manióka főzése közben időnként ellenőrizd villával – akkor jó, ha könnyedén átszúrható.

    2

    Egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát és paprikát. Add hozzá a darált húst, sózd, borsozd, fűszerezd köménnyel, és süsd, míg a hús teljesen átsül.

    A húst ne keverd túl gyakran – így jobban megpirul és ízesebb lesz.

    3

    A kihűlt maniókát oszd 10 egyenlő részre, lapítsd el őket a tenyeredben, majd töltsd meg a fűszeres hússal. Formázz ovális gombócokat, ügyelve, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A kezedet enyhén nedvesítsd be, így nem fog ráragadni a manióka.

    4

    Egy edényben hevítsd fel az olajat 170–180°C-ra, majd óvatosan süsd aranybarnára a carimañolákat. Sütés közben ne zsúfold túl a serpenyőt.

    A tökéletes olajhőmérséklet ellenőrzéséhez dobj bele egy kis darabot – ha azonnal pezseg, elég forró.

    5

    A szószhoz keverd össze a majonézt, chili szószt és lime levet egy kis tálban. Tálald a forró carimañolák mellé mártogatósként.

    A lime frissen facsart leve még intenzívebb, pikáns ízt ad a szósznak.