Chak-chak mandulával, mézes sziruppal és aranybarna színű tésztával, díszítve mandulával

Chak-chak mandulával

A chak-chak egy tradicionális orosz édesség, amely a helyi ünnepeken és jeles alkalmakon elterjedt. Eredetileg az orosz konyha egyedi süteményeként vált ismertté, de az idők során számos variációban elérhetővé vált. Az eredeti változat mézzel és diófélékkel készül, de a mandula különleges, ropogós textúrát ad neki. Az étel mély, karamellizált ízvilága és a ropogós tészta kombinációja biztosítja, hogy minden falat egy élmény legyen. A chak-chak tökéletes választás bármilyen ünnepi vagy családi összejövetelre.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 g Cukor
50 g Vaj
2 db Tojás
1 ek. Sütőpor
100 ml Tej
100 g Mandula
150 g Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld egy tálba, majd add hozzá a sütőport és a cukrot. Keverd jól össze.

    Szitálás után a liszt könnyedebb és kevésbé ragadós lesz, így jobb állagú tésztát kapsz.

    2

    Üsd bele a tojásokat és add hozzá a puha vajat. A tej segítségével gyúrd össze a tésztát, amíg sima nem lesz. Ha túl száraznak tűnik, adj hozzá egy kis tejet.

    A vajat előre vedd ki a hűtőből, hogy könnyebben be tudjon keveredni a tésztába.

    3

    A tésztát pihentesd 15-20 percig a hűtőben. Ez segít, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    Ha túl ragacsos a tészta, lisztezheted is, de ne használj túl sok lisztet!

    4

    Nyújtsd ki a tésztát 1-2 cm vastagra, majd vágd kisebb négyzetekre vagy téglalapokra. A darabokat egyenként mély olajban süsd ki aranybarnára.

    A megfelelő olajhőmérséklet biztosítja, hogy a tészták ne süljenek túl gyorsan és ne legyenek nyers belül.

    5

    Miután a tésztadarabok megsültek, egy papírtörlőn helyezd el őket, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

    Ez a lépés elengedhetetlen, hogy a chak-chak ne legyen zsíros, hanem ropogós maradjon.

    6

    A mézet és a mandulát egy kis lábasban melegítsd össze, amíg a méz felolvad. Az így kapott sziruppal öntsd le a kisült tésztákat.

    A méz és mandula karamellizálása előtt ügyelj, hogy ne forrald túl a mézet, mert így kristályosodhat.

    7

    A mézes tésztát alaposan forgasd meg a mandulában, majd hagyd pihenni, hogy az ízek jól összeérjenek és a tészta megszilárduljon.

    A tészta akkor a legfinomabb, ha 10-15 percet pihen a mézes szirupban, így még ízletesebb lesz.