Frissen készült indiai chapati lepénykenyér tálalva

Chapati (Indiai, Vékony Lepénykenyér)

A chapati az egyik legismertebb kenyérféle Indiában, amely teljes kiőrlésű búzalisztből készül. Eredete az ókori Indus-völgyi civilizációig nyúlik vissza, és az indiai konyha alapvető eleme. A chapati hagyományosan száraz serpenyőben vagy tandoori kemencében készül, és puha, mégis enyhén ropogós textúrája tökéletes kísérője curryknek, dhaloknak és más fűszeres fogásoknak. Az egyszerű összetevői ellenére a készítéséhez némi gyakorlat szükséges, különösen a tészta megfelelő nyújtásához és sütéséhez. A chapati könnyen variálható, például ghível vagy fűszerekkel ízesítve még finomabbá tehető.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Teljes kiőrlésű búzaliszt (atta liszt)
180 ml Víz
1 tk.
1 ek. Olívaolaj vagy ghí (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű búzalisztet és a sót. Fokozatosan add hozzá a vizet, miközben folyamatosan kevered.

    A vizet lassan adagold, hogy a tészta ne legyen túl lágy.

    2

    Gyúrd a tésztát kb. 8-10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 20 percig.

    A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így a tészta könnyebben nyújtható.

    3

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük kis golyókat.

    A golyókat takard le egy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki, amíg a többit nyújtod.

    4

    Egy lisztezett felületen nyújtsd ki a golyókat kb. 15 cm átmérőjű, vékony korongokká.

    A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy ne legyen sehol túl vastag vagy vékony.

    5

    Egy száraz serpenyőt vagy tandoori sütőt melegíts fel közepesen magas hőfokon. Helyezd bele az egyik chapati lapot.

    A serpenyő legyen forró, de ne égesd meg a tésztát.

    6

    Süsd 30-40 másodpercig, amíg apró buborékok jelennek meg a tetején, majd fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is további 30-40 másodpercig.

    A sütési idő függ a serpenyő hőmérsékletétől, figyelj a buborékok megjelenésére.

    7

    Ha mindkét oldala enyhén barnás foltos, egy fémfogóval vagy spatulával óvatosan nyomd le a széleit, hogy a chapati felfújódjon.

    A chapati akkor jó, ha felfújódik, ez azt jelenti, hogy a tészta megfelelően készült.

    8

    Ha elkészült, kend meg olívaolajjal vagy ghível (opcionális), és melegen tálald.

    A ghível megkent chapati ízletesebb és puhább lesz.