Chicharrón con yuca ropogós sertéshússal és aranybarnára sült jukkával tálalva

Chicharrón con yuca

A Chicharrón con yuca a latin-amerikai és karibi konyha egyik alapétele, különösen népszerű például Kolumbiában, Peruban vagy a Dominikai Köztársaságban. A chicharrón eredetileg a spanyol konyhából származik, de az Újvilágban új jelentést nyert: a ropogós sült sertéshús mellé gyakran jukka, azaz cassava is kerül, amely Dél-Amerika egyik legősibb és legelterjedtebb gumós terménye. A narancslével történő pácolás karibi hatást kölcsönöz, míg a fokhagyma és a ropogós textúra a hagyományos utcai étkezések világát idézi. Technikai tipp: a jukkát mindig alaposan főzd meg, mert nyersen vagy félig főzve nehezen emészthető. A chicharrón kiváló választás baráti összejövetelekhez, tapas estékhez vagy akár főételként egy különleges vacsorához. Variációként használhatsz füstölt paprikát vagy citromhéjat a páchoz, hogy még izgalmasabb legyen.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Sertéshús (hasaalja vagy lapocka, bőrrel)
500 g Jukka (cassava gyökér)
3 gerezd Fokhagyma
100 ml Narancslé (friss)
2 tk.
1 tk. Bors
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertéshúst darabold fel falatnyi kockákra, a bőr maradjon rajta. Dörzsöld be zúzott fokhagymával, sóval, borssal és narancslével. Hagyd pácolódni legalább 1 órát, de akár egy éjszakán át is.

    A narancslé nemcsak ízt, hanem puhaságot is kölcsönöz a húsnak.

    2

    A jukkát hámozd meg alaposan, majd vágd hosszabb hasábokra. Főzd sós vízben kb. 20-25 percig, amíg megpuhul, de nem esik szét. Szűrd le és hagyd kicsit hűlni.

    Főzés után távolítsd el az esetleges középső rostos részt, mert az nehezen rágható.

    3

    A pácolt húst süsd ropogósra egy közepes mélységű serpenyőben bő olajban, közepes lángon. Időnként forgasd, hogy minden oldala egyenletesen süljön meg.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy ne hűljön le az olaj és a hús ropogós legyen.

    4

    A megfőtt jukkát is süsd aranybarnára ugyanebben vagy egy másik olajban, míg kívül kissé ropogós nem lesz.

    Tedd papírtörlőre a sütés után, hogy felszívja a felesleges olajat.

    5

    Tálald a forró chicharrónt sült jukkával együtt. Kínálhatsz mellé lime-ot, salsa criollát vagy csípős mártást.

    A frissen facsart lime levével meglocsolva még ízesebb lesz – közvetlenül tálalás előtt tedd rá.