Pisztáciás chikki karamellbe ágyazva, darabokra vágva tálalva

Chikki pisztáciával

A chikki eredete India nyugati részén, Mahárástra államban keresendő, ahol már évszázadokkal ezelőtt is készítettek különböző magvakból és cukorszirupból édes szeleteket. Hagyományosan mogyoróval készítették, de az idők során számos variáció jelent meg, köztük a prémium változat pisztáciával. Technikai tipp: a karamellkészítésnél a hőfok pontos eltalálása kulcsfontosságú – túl világos karamell esetén az édesség puha lesz, míg a túl sötétnél keserű lehet az íze. Képzeld el, ahogy a friss pisztácia illata keveredik a karamell édes aromájával, miközben a forró massza szilárdul a deszkán. Ez a chikki nemcsak remek vendégváró falat, hanem tökéletes kísérője egy délutáni teának is. Próbáld ki mandulával vagy kesudióval is, hogy még izgalmasabb legyen!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
1850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Pisztácia
150 g Cukor
50 ml Víz
1 ek. Ghee vagy vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat: mérd ki a pisztáciát, a cukrot, a vizet és a ghít vagy vajat. A pisztáciát hámozd meg, ha szükséges.

    A natúr, sózatlan pisztácia a legjobb választás ehhez a recepthez, hogy ne nyomja el az édesség ízét.

    2

    Melegítsd fel a pisztáciát egy száraz serpenyőben pár percig, amíg enyhén illatozni kezd. Ez fokozza az aromáját. Tedd félre hűlni.

    Ne pirítsd túl, mert megkeseredhet!

    3

    Egy vastag aljú lábasban kezdd el melegíteni a cukrot és a vizet közepes lángon. Kevergetés nélkül főzd, amíg borostyánszínű karamellt nem kapsz.

    Használj nedves ecsetet a lábas oldalának letörlésére, hogy a cukor ne kristályosodjon vissza.

    4

    Amikor a karamell elérte a megfelelő színt, gyorsan keverd bele a ghít vagy vajat, majd a pirított pisztáciát. Gyorsan dolgozz, mert a karamell hamar megszilárdul.

    A keverést fakanállal végezd, és készülj előre egyenletes mozdulatokra!

    5

    Öntsd a forró keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy deszkára. Egy másik sütőpapírral takard le, és nyújtófával simítsd el kb. 1 cm vastagságúra.

    Gyorsaság a kulcs! A karamell gyorsan megköt, így legyen minden előkészítve a formázáshoz.

    6

    Hagyd teljesen kihűlni és megszilárdulni, majd vágd fel négyzet vagy téglalap alakú darabokra.

    Ha nehezen vágható, óvatosan melegítsd meg késsel a vágás előtt.