Chilaquiles con pollo deshebrado ropogós tortilla darabokkal, piros szósszal, reszelt sajttal és tejföllel tálalva

Chilaquiles con pollo deshebrado

A chilaquiles con pollo deshebrado, azaz szálaira tépett csirkével készült chilaquiles, egy népszerű és laktató mexikói főétel, amely gyakran reggelire vagy ebédre kerül az asztalra. A recept a hagyományos chilaquiles alapjait követi – ropogós tortilla, pikáns szósz, sajt és tejföl –, de a szálas csirkehús gazdagabbá és fehérjében dúsabbá teszi. Történelmi gyökerei a vidéki mexikói konyhába vezethetők vissza, ahol a háztartások igyekeztek hasznosítani a maradék tortillát és főtt húst. Technikai tanács: a csirkemellet főzés után pihentesd, majd két villa segítségével szálald szét – így tökéletes állagot kapsz. Ahogy a piros paradicsomos-chilis szósz bevonja a tortilla darabokat és a csirkét, a sajt és a tejföl pedig ráolvad a tetejére, a chilaquiles valódi komfortétellé válik. Ez a fogás tökéletes hétvégi brunch vagy akár gyors vacsora, amely laktató és autentikus ízélményt nyújt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
970 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
6 db Tortilla (kukoricalap)
4 db Paradicsom
2 db Száraz chili (guajillo vagy ancho)
2 db Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
200 g Főtt csirkemell (szálaira tépve)
200 ml Olaj a sütéshez
1 csipet
100 g Reszelt sajt
100 g Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tortilla lapokat vágd háromszögekre, majd forró olajban süsd aranybarnára és ropogósra. Ezután tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

    Kis adagokban süsd a tortillát, így biztosan egyenletesen és ropogósra sülnek meg.

    2

    A paradicsomokat negyedeld, a fokhagymát és vöröshagymát hámozd meg. A chilit áztasd forró vízbe 5 percre, majd távolítsd el a szárát és a magjait.

    A chili áztatása megkönnyíti a turmixolást, és krémesebb szószt eredményez.

    3

    Turmixold össze a paradicsomot, chilit, fokhagymát és vöröshagymát egy kevés vízzel. Egy serpenyőben hevíts kevés olajat, öntsd bele a szószt, sózd meg, és főzd 8-10 percig, míg sűrűsödni kezd.

    A szósz főzés közben kevergesd, hogy ne kapjon le, és intenzívebb ízt kapj.

    4

    Add a szálaira tépett főtt csirkemellet a szószhoz, keverd össze, majd add hozzá a sült tortilla darabokat is. Óvatosan forgasd át, hogy minden darabot bevonjon a szósz.

    Csak közvetlenül tálalás előtt keverd bele a tortillát, hogy ne ázzon el teljesen.

    5

    Tálald az ételt azonnal, szórd meg reszelt sajttal, kanalazz rá tejfölt, és fogyaszd melegen.

    A tálaláshoz válassz mélyebb tálat, így jobban megtartja a szószt és az állagot.