Chilis csirkés samosa tálalva

Chilis csirkés samosa

A samosa India ikonikus töltött tésztája, mely eredetileg Perzsiából származik. A chilis csirkés változat modern újragondolása a klasszikusnak, amely a fűszerek szerelmeseinek kedvence lehet. Ahogy a vöröshagyma, a fokhagyma és a chili illata egyesül a forró serpenyőben, az egész konyha megtelik intenzív aromákkal. A samosa titka nemcsak a töltelékben, hanem a tökéletesen lezárt tésztaszélekben rejlik – így sütés közben sem folyik ki a belseje. Ez az étel ideális baráti összejövetelekre, pikáns falatkának, vagy akár vacsorára is egy friss salátával. Ha még extrább ízvilágra vágysz, keverhetsz a töltelékbe füstölt paprikát vagy lime levet is.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Leveles tészta
300 g Csirkemellfilé
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Pirospaprika
1 db Chili paprika
2 ek. Olívaolaj
2 ek. Paradicsompüré
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd elő az alapanyagokat: aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát, pirospaprikát és a chili paprikát. A csirkemellet vágd apró, kb. 0,5 cm-es kockákra. Tipp: minél kisebbek a csirkekockák, annál jobban eloszlanak a töltelékben.

    A csirkemellet vágd egyenletesen apróra, hogy minden samosában legyen belőle. A chili mennyiségét ízlés szerint állítsd be.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre. Ezután add hozzá a fokhagymát és a chilit, pirítsd további 1 percig, amíg illatozni kezd.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. A fokhagyma és a chili hamar megég, ezért csak rövid ideig pirítsd.

    3

    Add a csirkemellet a serpenyőbe, majd közepes lángon süsd 5-6 percig, míg kifehéredik. Ezután jöhet a pirospaprika, a paradicsompüré, a só és a bors. Keverd jól el, és főzd további 5 percig, amíg a töltelék sűrű és ízes lesz.

    A csirkemellet ne süsd túl, mert akkor száraz lesz. A paradicsompüré segít sűríteni a tölteléket, és mélyebb ízt ad.

    4

    Húzd le a serpenyőt a tűzről, és hagyd a tölteléket langyosra hűlni. Fontos, hogy ne legyen forró, különben átáztatja a tésztát.

    A tölteléknek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tésztába töltöd, különben a tészta megpuhul és elszakad.

    5

    A leveles tésztát nyújtsd ki kb. 2 mm vastagságúra, majd vágd négyzetekre (10x10 cm). Mindegyik tésztadarab közepére tegyél 1 evőkanálnyi csirkés tölteléket, hajtsd félbe háromszöggé, és nyomd le a széleket villával.

    A leveles tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne szakadjon el. A villával való lenyomás segít lezárni a széleket, így a töltelék nem folyik ki sütés közben.

    6

    A samosák tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarnára süljenek. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Tipp: a tojással való megkenés biztosítja a fényes és ropogós felszínt.

    A tojás helyett használhatsz tejet is a kenéshez, de a tojás szebb színt ad.

    7

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd őket 20-25 percig, amíg aranyszínűek és ropogósak lesznek. Frissen tálalva a legfinomabb!

    A sütési idő függ a sütő típusától, figyelj oda, hogy ne égjenek meg. Akkor jó, ha a tészta aranybarna és ropogós.