Chilis yukgaejang koreai marhahĂșsleves vöröses szĂ­nƱ, tofuval Ă©s zöldsĂ©gekkel

Chilis Yukgaejang

A yukgaejang, vagyis csĂ­pƑs marhahĂșsleves, a koreai konyha egyik legkedveltebb, lĂ©lekmelegĂ­tƑ fogĂĄsa. Eredetileg a kirĂĄlyi udvarban szolgĂĄltĂĄk fel, majd a 20. szĂĄzadban vĂĄlt nĂ©pi Ă©tellĂ©, amelyet gyakran fogyasztanak betegsĂ©g utĂĄni regenerĂĄciĂłhoz vagy hƱvös idƑszakban. Ahogy a gochugaru megpirul a szezĂĄmolajban, Ă©s a hĂșs, tofu, valamint a gombĂĄk gƑzölgƑ illata betölti a konyhĂĄt, a chilis yukgaejang Ă­gĂ©retes melegsĂ©get hoz az asztalra. A hosszĂș fƑzĂ©s sorĂĄn a marhahĂșs puha, szĂĄlas lesz, az alaplĂ© mĂ©ly Ă©s komplex Ă­zvilĂĄgot kap. A tofu selymesen omlĂłs, a gombĂĄk umami karaktert adnak, a zöldsĂ©gek pedig frissessĂ©get visznek az Ă©telbe. TĂĄlalhatod fƑtt rizzsel, kimchivel vagy friss ĂșjhagymĂĄval megszĂłrva – tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs egy hideg nap estĂ©jĂ©n.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 Ăłra 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g MarhahĂșs (lĂĄbszĂĄr vagy lapocka)
⭕ 1.5 l Víz
⭕ 4 db Szárított shiitake gomba
⭕ 200 g Tofu
⭕ 1 db PĂłrĂ©hagyma
⭕ 4 db Fokhagyma
⭕ 3 ek. Szójaszósz
⭕ 2 ek. Koreai csilipor (gochugaru)
⭕ 2 ek. Szezámolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt fekete bors
⭕ 150 g SpĂĄrgabab vagy zöldbab

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahĂșst hideg vĂ­zben tedd fel fƑni, majd forrĂĄs utĂĄn szƱrd le, öblĂ­tsd ĂĄt, Ă©s öntsd fel a 1.5 liter friss vĂ­zzel. Tedd vissza a tƱzre, add hozzĂĄ a shiitake gombĂĄt Ă©s fƑzd fedƑ alatt 1 ĂłrĂĄn ĂĄt.

    A hĂșs elƑfƑzĂ©se eltĂĄvolĂ­tja a zavaros habot Ă©s tisztĂĄbb alaplevet eredmĂ©nyez.

    2

    A fokhagymåt aprítsd finomra, a póréhagymåt vågd hosszanti csíkokra, a tofu kockåkra, a babot vågd 4-5 cm-es darabokra.

    A tofu szeletelésénél hasznålj éles kést, és finoman nyomd, hogy ne törjön össze.

    3

    A megfƑtt hĂșst vedd ki, hƱtsd le, majd tĂ©pkedd szĂĄlakra. A shiitake gombĂĄt szeleteld fel, majd a levest szƱrd le, hogy sima alaplevet kapj.

    A hĂșst melegen, de nem forrĂłn a legkönnyebb tĂ©pkedni – Ă­gy lesz szĂĄlas, puha ĂĄllagĂș.

    4

    Egy nagy fazĂ©kban forrĂłsĂ­tsd fel a szezĂĄmolajat, add hozzĂĄ a csilipaprikĂĄt, fokhagymĂĄt, pĂłrĂ©hagymĂĄt, pirĂ­tsd röviden, majd add hozzĂĄ a hĂșst, gombĂĄt, tofut, babot Ă©s a leszƱrt alaplevet.

    A szezĂĄmolaj gyorsan Ă©g, Ă­gy közepes hƑfokon dolgozz, hogy ne keseredjen meg!

    5

    Add hozzĂĄ a szĂłjaszĂłszt, sĂłt Ă©s borsot. Forrald össze, majd fƑzd tovĂĄbbi 15-20 percig, mĂ­g az Ă­zek összeĂ©rnek Ă©s a bab megpuhul.

    Ha intenzĂ­vebb Ă­zeket szeretnĂ©l, pihentesd a levest fedƑ alatt 10 percig tĂĄlalĂĄs elƑtt.