Chirashi tál lazaccal és friss zöldségekkel tálalva

Chirashi lazaccal

A Chirashi egy japán étel, amely a hagyományos sushi alkotóelemeit tartalmazza, de a lazacot és más hozzávalókat egyszerűen a rizs tetejére halmozzák, így egy könnyen elkészíthető, de mégis ínycsiklandó ételt alkotnak. Japánban a Chirashi sokféle variációval készül, a legnépszerűbb pedig lazaccal, amely gazdag umami ízével remekül illik a rizses alaphoz. A friss zöldségek és az enyhén fűszeres wasabi még inkább kiemelik az étel ízét, míg a tosazu szósz egy kis édességet ad hozzá. A Chirashi lazaccal tökéletes étkezés, amely mindenki számára élvezetes.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
300 g Friss lazac (sushira)
200 g Rizs
3 ek. Rizsecet
1 tk. Cukor
0.5 tk.
1 ek. Wasabi
1 tk. Törött szezámmag
1 db Friss uborka
2 ek. Tosazu szósz
2 lap Nori (szárított algalap)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd meg, majd főzd meg a szokásos módon. Ha kész, hagyd kihűlni.

    A rizs legyen enyhén ragacsos, hogy jól tapadjon a többi összetevőhöz.

    2

    A rizsecetet, cukrot és sót egy kis edényben melegítsd össze, amíg a cukor fel nem oldódik.

    A keveréket ne forrald, csak melegítsd fel, hogy elolvadjon a cukor. A keverék adja meg a rizs savanykás ízét.

    3

    A kész rizst egy tálba helyezd, és öntsd rá a kész ecetes keveréket. Jól keverd össze, hogy a rizs minden egyes szemét átjárja az íz.

    A rizs hűlésével egyre jobb lesz az íze, így nem kell túl gyorsan tálalni, hagyjuk egy kicsit pihenni.

    4

    A lazacot vágd vékony szeletekre, vagy ha szeretnéd, kisebb kockákra is vághatod.

    A lazac legyen friss, és sushira alkalmas minőségű, hogy élvezetes legyen az étel.

    5

    Az uborkát hámozd meg, majd vágd vékony szeletekre vagy julienne-re.

    Ha friss, roppanós uborkát használsz, az étel még finomabb lesz. Ne vágd túl vastagra, hogy jól passzoljon a többi hozzávalóhoz.

    6

    A tálaláshoz egy tálban helyezd el a kihűlt rizst, majd tedd rá a szeletelt lazacot, uborkát és egy kis wasabit.

    A wasabi mennyiségét saját ízlésed szerint állíthatod be – ha nem szereted túl erősen, kevesebbet is használhatsz.

    7

    Szórd meg törött szezámmaggal és törd apróra a nori lapot, majd tedd rá a rizs tetejére.

    A szezámmag és a nori frissességet adnak az ételnek, míg a nori egy kis umami ízt hoz.

    8

    Öntsd rá a tosazu szószt, és máris készen áll a Chirashi lazaccal tálalásra.

    A tosazu szósz különleges ízt ad, és egy kis édességet hoz a fogásba.