Krémes csirkés chowder zöldségekkel és kukoricával tálalva

Chowder csirkével

A chowder eredetileg az Atlanti-óceán észak-amerikai partvidékéről származik, ahol a halászok tartalmas és krémes leveseket készítettek a napi fogásból. Az idők során a chowder receptjei nemcsak a halas verziókra korlátozódtak – a csirkés változat egyre népszerűbb lett a családi konyhákban, köszönhetően gyors és laktató mivoltának. Ez a csirkés chowder egy remek egytálétel, amely selymes tejszínnel, ízletes alaplével és friss zöldségekkel készül. A kukorica édes kontrasztot ad a selymes, sós levesalaphoz, míg a csirke gondoskodik a fehérjéről. Technikai tanács: ne forrald sokáig a tejszínt, csak a végén add hozzá, hogy megőrizze krémes állagát. Ahogy a chowder fő, a konyhát belengi a vajas, édeskés illat, amit a frissen pirult kenyér még jobban kiemel – egy igazi melengető fogás hideg estékre.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Csirkemellfilé
300 g Burgonya
2 db Sárgarépa
2 db Zeller (szár)
200 g Kukorica (főtt vagy konzerv)
1 db Hagyma
200 ml Tejszín (főző)
2 ek. Vaj
1 ek. Liszt
800 ml Zöldségalaplé
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemellet vágd kis kockákra, sózd és borsozd meg. A zöldségeket hámozd meg és aprítsd fel: a burgonyát és sárgarépát kockázd, a zellert és hagymát szeleteld.

    A zöldségek egyenletes darabolása segít abban, hogy egyszerre főjenek meg, így minden falat tökéletes lesz.

    2

    Egy nagy lábasban olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a hagymát üvegesre. Add hozzá a csirkekockákat, és fehéredésig süsd őket.

    Ne zsúfold túl a lábast – így szépen lepirul a csirke, nem párolódik.

    3

    Szórd meg liszttel, keverd át, majd öntsd fel az alaplével. Add hozzá a répát, burgonyát és zellert, majd főzd közepes lángon kb. 15 percig, amíg a zöldségek félig megpuhulnak.

    A liszt segít besűríteni a levest, de jól keverd el, hogy ne maradjanak csomók.

    4

    Add hozzá a kukoricát és a tejszínt, majd főzd további 10 percig, amíg minden teljesen megpuhul és az ízek összeérnek.

    Ha krémesebb állagot szeretnél, botmixerrel turmixolj le egy keveset a levesből, de ne az egészet.

    5

    Kóstold meg, és szükség esetén ízesítsd még sóval, borssal. Friss petrezselyemmel megszórva, ropogós kenyérrel tálald.

    A chowder tálalás előtt 5-10 perc pihenést igényel – ekkorra válik igazán selymessé és ízletessé.