Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Egy másik tálban oldd fel az élesztőt a langyos vízben, és hagyd állni 10 percig.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos víz (kb. 30-35°C) ideális az élesztő aktiválásához.
Öntsd az élesztős vizet a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat. Keverd össze fakanállal, amíg ragacsos tészta nem lesz belőle.
A ciabatta tésztája nagyon ragacsos, ez normális. Ne próbáld meg túlgyúrni, mert akkor kemény lesz a végeredmény.
Takard le a tálat, és hagyd kelni szobahőmérsékleten 2 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
A kelesztési idő függ a szobahőmérséklettől. Hidegebb helyen hosszabb ideig, melegebb helyen rövidebb ideig kell kelnie.
Lisztezett felületen óvatosan formázd téglalap alakúra a tésztát anélkül, hogy túl sok levegőt kinyomnál belőle.
A ciabatta lényege a nagy, szabálytalan lyukak a tésztában. Ezért fontos, hogy óvatosan bánj a tésztával, és ne nyomd ki belőle a levegőt.
Vágd két egyenlő részre, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Takarj le egy konyharuhával, és hagyd kelni további 30 percig.
A második kelesztés segít a ciabattának, hogy még könnyebb és levegősebb legyen.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. A sütő aljára helyezz egy tál vizet, hogy gőz keletkezzen, ami segít a ciabatta ropogós héjának kialakulásában.
A gőz segít abban, hogy a ciabatta héja ropogós, a belseje pedig puha maradjon. Ha nincs tálad, akkor a sütőbe tevés előtt spriccelj vizet a sütő falára.
Süsd 20-25 percig, amíg a cipók aranybarnák nem lesznek. Kivétel után hagyd kihűlni egy rácson.
A ciabatta akkor jó, ha a héja ropogós, a belseje pedig puha és lyukacsos. A rácson való hűtés segít abban, hogy a héja ropogós maradjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.