Frissen sült ciabatta olasz kenyér

Ciabatta - Olasz cipó

A ciabatta egy viszonylag modern olasz kenyér, amelyet az 1980-as években fejlesztettek ki Észak-Olaszországban a francia bagett alternatívájaként. A ciabatta neve azt jelenti, hogy \'papucs\', utalva a cipók jellegzetes lapos formájára. Ez a kenyér tökéletes választás szendvicsekhez, vagy egyszerűen olívaolajba és balzsamecetbe mártogatva. Az elkészítés titka a hosszú kelesztési idő, amely biztosítja a könnyű, lyukacsos belsőt és a ropogós héjat.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Búzaliszt
350 ml Víz
10 g
7 g Száraz élesztő
30 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Egy másik tálban oldd fel az élesztőt a langyos vízben, és hagyd állni 10 percig.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos víz (kb. 30-35°C) ideális az élesztő aktiválásához.

    2

    Öntsd az élesztős vizet a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat. Keverd össze fakanállal, amíg ragacsos tészta nem lesz belőle.

    A ciabatta tésztája nagyon ragacsos, ez normális. Ne próbáld meg túlgyúrni, mert akkor kemény lesz a végeredmény.

    3

    Takard le a tálat, és hagyd kelni szobahőmérsékleten 2 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A kelesztési idő függ a szobahőmérséklettől. Hidegebb helyen hosszabb ideig, melegebb helyen rövidebb ideig kell kelnie.

    4

    Lisztezett felületen óvatosan formázd téglalap alakúra a tésztát anélkül, hogy túl sok levegőt kinyomnál belőle.

    A ciabatta lényege a nagy, szabálytalan lyukak a tésztában. Ezért fontos, hogy óvatosan bánj a tésztával, és ne nyomd ki belőle a levegőt.

    5

    Vágd két egyenlő részre, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Takarj le egy konyharuhával, és hagyd kelni további 30 percig.

    A második kelesztés segít a ciabattának, hogy még könnyebb és levegősebb legyen.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. A sütő aljára helyezz egy tál vizet, hogy gőz keletkezzen, ami segít a ciabatta ropogós héjának kialakulásában.

    A gőz segít abban, hogy a ciabatta héja ropogós, a belseje pedig puha maradjon. Ha nincs tálad, akkor a sütőbe tevés előtt spriccelj vizet a sütő falára.

    7

    Süsd 20-25 percig, amíg a cipók aranybarnák nem lesznek. Kivétel után hagyd kihűlni egy rácson.

    A ciabatta akkor jó, ha a héja ropogós, a belseje pedig puha és lyukacsos. A rácson való hűtés segít abban, hogy a héja ropogós maradjon.