Citromos-narancsos pite tĂĄlalva

Citromos-narancsos pite

A citromos-narancsos pite egy könnyƱ Ă©s frissĂ­tƑ Ă©dessĂ©g, amely a citrusfĂ©lĂ©k ĂŒde Ă­zvilĂĄgĂĄt idĂ©zi. Ez a recept a magyar konyha hagyomĂĄnyos pitĂ©it modernizĂĄlja, miközben egyszerƱ Ă©s gyors elkĂ©szĂ­tĂ©st kĂ­nĂĄl. IdeĂĄlis vĂĄlasztĂĄs egy meleg nyĂĄri napra vagy bĂĄrmilyen ĂŒnnepi alkalomra. A citrom Ă©s a narancs termĂ©szetes savassĂĄga tökĂ©letes harmĂłniĂĄt teremt a pite Ă©des tĂ©sztĂĄjĂĄval.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 250 g Liszt
⭕ 150 g Vaj
⭕ 100 g Kristálycukor
⭕ 1 db Tojás
⭕ 1 db NarancshĂ©j
⭕ 1 db CitromhĂ©j
⭕ 50 ml CitromlĂ©
⭕ 50 ml NarancslĂ©
⭕ 1 cs. Vaníliás cukor
⭕ 150 ml Tejszín
⭕ 1 tk. SĂŒtƑpor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, a sĂŒtƑport Ă©s a kristĂĄlycukrot egy nagy keverƑtĂĄlban.

    A sĂŒtƑport keverd el alaposan a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tĂ©szta.

    2

    Add hozzå a hideg, kockåra vågott vajat, és morzsold el a lisztes keverékben.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, mert így lesz a tészta omlós. A morzsolåshoz hasznålhatsz késes robotgépet is.

    3

    Add hozzĂĄ a tojĂĄst, a reszelt citrom- Ă©s narancshĂ©jat, majd gyĂșrd össze, amĂ­g homogĂ©n tĂ©sztĂĄt kapsz.

    Ne gyĂșrd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, csak amĂ­g összeĂĄll. A tĂșlgyĂșrĂĄs kemĂ©ny tĂ©sztĂĄt eredmĂ©nyez.

    4

    Csomagold a tĂ©sztĂĄt fĂłliĂĄba, Ă©s tedd a hƱtƑbe 30 percre pihenni.

    A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a tĂ©szta könnyebben nyĂșjthatĂł legyen Ă©s ne zsugorodjon össze sĂŒtĂ©s közben.

    5

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra, Ă©s bĂ©lelj ki egy piteformĂĄt sĂŒtƑpapĂ­rral.

    A sĂŒtƑpapĂ­r megkönnyĂ­ti a pite kivĂ©telĂ©t a formĂĄbĂłl.

    6

    NyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt, Ă©s bĂ©leld ki vele a piteformĂĄt. SzurkĂĄld meg villĂĄval, hogy sĂŒtĂ©s közben ne pĂșposodjon fel.

    A tĂ©sztĂĄt Ă©rdemes a piteformĂĄnĂĄl kicsit nagyobbra nyĂșjtani, hogy a peremĂ©re is jusson. A villĂĄval valĂł megszurkĂĄlĂĄs megakadĂĄlyozza, hogy a tĂ©szta felhĂłlyagosodjon.

    7

    Egy kisebb tĂĄlban keverd össze a tejszĂ­nt, a citromlevet, a narancslevet Ă©s a vanĂ­liĂĄs cukrot. Öntsd a keverĂ©ket a tĂ©sztĂĄra.

    A tölteléket óvatosan öntsd a tésztåra, hogy ne follyon ki.

    8

    SĂŒsd a pitĂ©t 30-35 percig, amĂ­g a tĂ©szta aranybarna lesz, Ă©s a töltelĂ©k megszilĂĄrdul.

    Ha a tĂ©szta tĂșl gyorsan barnul, takard le alufĂłliĂĄval.

    9

    Hagyd a pitét teljesen kihƱlni, majd szeleteld fel és tålald.

    A pitĂ©t Ă©rdemes teljesen kihƱlni hagyni, mielƑtt szeleteled, mert Ă­gy könnyebben vĂĄghatĂł Ă©s szebben tĂĄlalhatĂł.