Citromos-narancsos pite tálalva

Citromos-narancsos pite

A citromos-narancsos pite egy könnyű és frissítő édesség, amely a citrusfélék üde ízvilágát idézi. Ez a recept a magyar konyha hagyományos pitéit modernizálja, miközben egyszerű és gyors elkészítést kínál. Ideális választás egy meleg nyári napra vagy bármilyen ünnepi alkalomra. A citrom és a narancs természetes savassága tökéletes harmóniát teremt a pite édes tésztájával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
150 g Vaj
100 g Kristálycukor
1 db Tojás
1 db Narancshéj
1 db Citromhéj
50 ml Citromlé
50 ml Narancslé
1 cs. Vaníliás cukor
150 ml Tejszín
1 tk. Sütőpor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, a sütőport és a kristálycukrot egy nagy keverőtálban.

    A sütőport keverd el alaposan a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tészta.

    2

    Add hozzá a hideg, kockára vágott vajat, és morzsold el a lisztes keverékben.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, mert így lesz a tészta omlós. A morzsoláshoz használhatsz késes robotgépet is.

    3

    Add hozzá a tojást, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd gyúrd össze, amíg homogén tésztát kapsz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak amíg összeáll. A túlgyúrás kemény tésztát eredményez.

    4

    Csomagold a tésztát fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre pihenni.

    A pihentetés segít, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen és ne zsugorodjon össze sütés közben.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy piteformát sütőpapírral.

    A sütőpapír megkönnyíti a pite kivételét a formából.

    6

    Nyújtsd ki a tésztát, és béleld ki vele a piteformát. Szurkáld meg villával, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

    A tésztát érdemes a piteformánál kicsit nagyobbra nyújtani, hogy a peremére is jusson. A villával való megszurkálás megakadályozza, hogy a tészta felhólyagosodjon.

    7

    Egy kisebb tálban keverd össze a tejszínt, a citromlevet, a narancslevet és a vaníliás cukrot. Öntsd a keveréket a tésztára.

    A tölteléket óvatosan öntsd a tésztára, hogy ne follyon ki.

    8

    Süsd a pitét 30-35 percig, amíg a tészta aranybarna lesz, és a töltelék megszilárdul.

    Ha a tészta túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd a pitét teljesen kihűlni, majd szeleteld fel és tálald.

    A pitét érdemes teljesen kihűlni hagyni, mielőtt szeleteled, mert így könnyebben vágható és szebben tálalható.