Citromos-vaníliás torta tálalva

Citromos-vaníliás torta

A citromos és vaníliás sütemények klasszikus ízkombinációt alkotnak, amely friss és édes harmóniát teremt. Ez a torta tökéletes desszert egy délutáni tea vagy kávé mellé, de akár ünnepi alkalmakra is kiváló választás. A vaníliás krém gazdag és lágy, amely tökéletesen kiegészíti a könnyed, citromos piskótát. Ha szereted a citrusos, frissítő süteményeket, ezt a tortát mindenképp próbáld ki!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
250 g Liszt
200 g Kristálycukor
4 db Tojás
120 g Vaj
100 ml Tej
1 tk. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
1 db Citromhéj (reszelt)
2 ek. Citromlé
1 csipet
200 ml Tejszín
1 cs. Vaníliás pudingpor
20 g Porcukor (a díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk.

    A forma aljára vágj sütőpapírt, így biztosan nem ragad le a tészta.

    2

    A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.

    A tojásfehérjét akkor a legkönnyebb habbá verni, ha teljesen zsírmentes tálat és habverőt használsz.

    3

    A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet.

    A vajat ne forrón add hozzá, hagyd kicsit hűlni, különben a tojássárgák kicsapódhatnak.

    4

    A lisztet, a sütőport és a reszelt citromhéjat egy külön tálban összekeverjük.

    A citromhéjat alaposan mosd meg, és csak a sárga részét reszeld le, mert a fehér része keserű.

    5

    A száraz hozzávalókat fokozatosan a tojássárgás keverékhez adjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, hogy a tészta könnyű és levegős maradjon.

    A tojásfehérjét mindig alulról felfelé, körkörös mozdulatokkal forgasd bele, hogy ne törjön össze a hab.

    6

    A tésztát a kivajazott tortaformába öntjük, és egy spatulával egyenletesen eloszlatjuk benne.

    A formát párszor ütögesd az asztalhoz, hogy a tészta egyenletesen elterüljön, és a légbuborékok távozzanak.

    7

    A formát az előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 35-40 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

    Ha a torta teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    8

    A megsült tortát kivesszük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd középen kettévágjuk.

    A tortát csak akkor vágd ketté, ha teljesen kihűlt, különben könnyen törik.

    9

    Elkészítjük a vaníliás krémet: a pudingport a tejszínnel sűrű krémmé főzzük, majd hűlni hagyjuk.

    A krémbe keverhetsz egy kevés vajat is, ha még gazdagabb ízt szeretnél.

    10

    A kihűlt krémet a tortalap alsó részére kenjük, majd ráhelyezzük a felső tortalapot.

    A krémet egyenletesen oszlasd el a tortalapon, hogy mindenhol ugyanolyan vastag legyen.

    11

    A torta tetejét porcukorral megszórjuk, vagy citromos mázzal díszíthetjük.

    A citromos mázhoz keverj porcukrot frissen facsart citromlével, amíg sűrű, de folyékony mázat nem kapsz.

    12

    Tálalás előtt legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha van rá időd, akár egy egész éjszakára is hűtőbe teheted, még finomabb lesz!