Hideg ramen tálalva szójaszószos alaplével és csirkével

Cold Ramen (hideg verzió nyárra)

A hideg ramen, vagyis hiyashi chūka eredetileg Japánban vált népszerűvé a nyári hónapok során, amikor a forró levesek helyett frissítő, hidegen tálalt tésztaételekre vágytak az emberek. A klasszikus változat jéghideg szójaszószos vagy ecetes alaplével készül, amelyben a hűtött tészta friss zöldségekkel és tojással kerül tálalásra. Amint a hideg alaplé találkozik a jeges ramen tésztával, egy friss, üdítő illat árasztja el a konyhát – a nyár esszenciája egy tálban. Tipp: A főtt csirkemell legyen szaftos, de ne túl fűszeres, hogy ne nyomja el a szójaszószos alap karakterét. A zöldségeket ajánlott hajszálvékonyra vágni, hogy szépen eloszoljanak a tésztán. Ez az étel ideális választás forró nyári napokra, piknikre, vagy akár egy könnyed, de laktató vacsorára a teraszon – üde, tápláló és japánul egyszerű.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Ramen tészta
600 ml Hideg szójaszószos alaplé (szójaszósz, víz, rizsecet keveréke)
2 db Főtt tojás
100 g Uborka
80 g Répa
150 g Főtt csirkemell
30 g Zöldhagyma
1 ek. Szezámmag
10 ml Szezámolaj
1 db Nori lap

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a ramen tésztát a csomagolás szerint, majd azonnal öblítsd le hideg vízzel és hagyd jeges vízben 2-3 percig, hogy teljesen lehűljön. Ez biztosítja a frissítő állagot.

    A tészta főzővizébe tegyél egy kevés sót, ez segít megőrizni a tészta rugalmasságát és ízét.

    2

    Szeleteld vékony csíkokra az uborkát és a répát, a főtt csirkemellet tépd vagy vágd csíkokra, a tojásokat vágd félbe. Karikázd fel a zöldhagymát is.

    A zöldségeket julienne vágással (gyufaszál vastagságú csíkokra) a legszebb tálalni, és így könnyebb is megenni.

    3

    Készítsd el a hideg alaplevet: keverj össze 400 ml hideg vizet, 150 ml szójaszószt és 50 ml rizsecetet egy tálban. Hűtsd be legalább 15 percre, vagy tálalás előtt adj hozzá jégkockát.

    Ha van otthon dashi alaplé, azzal még gazdagabb ízt érhetsz el. A rizsecet helyett használhatsz lime levet is.

    4

    Oszd el a lehűtött ramen tésztát mély tálakba. Öntsd rá a hideg alaplevet, hogy éppen ellepje a tésztát. Fontos, hogy az alaplé is jól lehűlt legyen!

    A tálakat is érdemes előhűteni, hogy minél tovább hideg maradjon az étel.

    5

    Halmozd a tetejére a répát, uborkát, főtt csirkét és a tojásokat. Szórd meg zöldhagymával és szezámmaggal, majd locsold meg kevés szezámolajjal.

    A szezámmagot pirítsd meg egy száraz serpenyőben, amíg illatozni nem kezd, így még intenzívebb lesz az íze.

    6

    Tálalás előtt helyezz egy fél nori lapot a tál szélére. Tipp: A hideg ramen ízélményét fokozhatod néhány jégkockával is a lében – különösen meleg nyári napokon ajánlott!

    A nori lapot közvetlenül tálalás előtt tedd a levesbe, különben elázik és elveszti a ropogósságát.