Corn Doughnut frissen tálalva

Corn Doughnut

A Corn Doughnut egy különleges, enyhén ropogós fánk, amely a kukoricaliszt és a főtt kukorica természetes édességét ötvözi egy puha, mégis textúrált tésztában. A kukorica nemcsak finom, hanem egy kis extra nedvességet is ad a fánknak, így az kívül ropogós, belül pedig puha és lágy marad. Ez a recept az amerikai déli konyha inspirációjára készült, ahol a kukorica számos desszert és sült étel alapja. Mézes mázzal és porcukorral meghintve ez a fánk garantáltan különleges élményt nyújt minden falatnál.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
100 g Kukoricaliszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
150 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
80 g Főtt kukoricaszemek
50 ml Méz
100 g Porcukor
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kukoricalisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    A kukoricaliszt hozzáadása különleges ízt és textúrát kölcsönöz a fánknak.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A vaj legyen olvasztott, de ne forró.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    A tésztát alaposan dagaszd, ez kulcsfontosságú a jó állag eléréséhez. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Óvatosan dolgozd bele az előzőleg megfőzött, lecsepegtetett kukoricaszemeket, hogy egyenletesen eloszoljanak a tésztában.

    A kukoricaszemeket jól csepegtesd le, mielőtt a tésztába kevered, hogy ne legyen túl nedves a tészta.

    5

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Használhatsz enyhén meleg sütőt vagy egy meleg vízzel teli tál fölé helyezett tálat.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A fánkszaggatóval egyenletesebb formákat kaphatsz.

    7

    A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a fánkok leragadjanak a tálcára. A második kelesztés még könnyedebbé teszi a fánkokat.

    8

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal. Ha túl magas, kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Használj hőmérőt a pontos méréshez.

    9

    Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne süss túl sok fánkot egyszerre, mert az lehűti az olajat. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.

    10

    Miután a fánkok langyosra hűltek, locsold meg őket mézzel, majd szórd meg porcukorral az édes, ropogós hatásért.

    A méz helyett használhatsz juharszirupot vagy más édesítőszert is.