Corn Doughnut frissen tĂĄlalva

Corn Doughnut

A Corn Doughnut egy kĂŒlönleges, enyhĂ©n ropogĂłs fĂĄnk, amely a kukoricaliszt Ă©s a fƑtt kukorica termĂ©szetes Ă©dessĂ©gĂ©t ötvözi egy puha, mĂ©gis textĂșrĂĄlt tĂ©sztĂĄban. A kukorica nemcsak finom, hanem egy kis extra nedvessĂ©get is ad a fĂĄnknak, Ă­gy az kĂ­vĂŒl ropogĂłs, belĂŒl pedig puha Ă©s lĂĄgy marad. Ez a recept az amerikai dĂ©li konyha inspirĂĄciĂłjĂĄra kĂ©szĂŒlt, ahol a kukorica szĂĄmos desszert Ă©s sĂŒlt Ă©tel alapja. MĂ©zes mĂĄzzal Ă©s porcukorral meghintve ez a fĂĄnk garantĂĄltan kĂŒlönleges Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt minden falatnĂĄl.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 250 g Liszt
⭕ 100 g Kukoricaliszt
⭕ 50 g Kristálycukor
⭕ 1 csipet Só
⭕ 7 g SzĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑ
⭕ 150 ml Meleg tej
⭕ 1 db Tojás
⭕ 50 g Olvasztott vaj
⭕ 1 tk. Vaníliakivonat
⭕ 80 g FƑtt kukoricaszemek
⭕ 50 ml MĂ©z
⭕ 100 g Porcukor
⭕ 500 ml Olaj (sĂŒtĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a kukoricalisztet, a cukrot, a sĂłt Ă©s a szĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑt.

    A kukoricaliszt hozzĂĄadĂĄsa kĂŒlönleges Ă­zt Ă©s textĂșrĂĄt kölcsönöz a fĂĄnknak.

    2

    A meleg tejet öntsd a szåraz hozzåvalókhoz, majd add hozzå a tojåst, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztƑt. A vaj legyen olvasztott, de ne forrĂł.

    3

    Keverd össze az összetevƑket, majd dagaszd a tĂ©sztĂĄt 8-10 percig, amĂ­g rugalmas Ă©s homogĂ©n nem lesz.

    A tĂ©sztĂĄt alaposan dagaszd, ez kulcsfontossĂĄgĂș a jĂł ĂĄllag elĂ©rĂ©sĂ©hez. Ha a tĂ©szta tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet.

    4

    Óvatosan dolgozd bele az elƑzƑleg megfƑzött, lecsepegtetett kukoricaszemeket, hogy egyenletesen eloszoljanak a tĂ©sztĂĄban.

    A kukoricaszemeket jĂłl csepegtesd le, mielƑtt a tĂ©sztĂĄba kevered, hogy ne legyen tĂșl nedves a tĂ©szta.

    5

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s hagyd kelni meleg helyen kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A meleg hely elƑsegĂ­ti a tĂ©szta kelĂ©sĂ©t. HasznĂĄlhatsz enyhĂ©n meleg sĂŒtƑt vagy egy meleg vĂ­zzel teli tĂĄl fölĂ© helyezett tĂĄlat.

    6

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt kb. 1 cm vastagsĂĄgĂșra, majd egy pohĂĄrral vagy fĂĄnkszaggatĂłval szaggass ki köröket.

    A lisztezett felĂŒlet megakadĂĄlyozza, hogy a tĂ©szta leragadjon. A fĂĄnkszaggatĂłval egyenletesebb formĂĄkat kaphatsz.

    7

    A kiszaggatott fĂĄnkokat helyezd sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tĂĄlcĂĄra, Ă©s takard le egy tiszta konyharuhĂĄval. Hagyd Ƒket tovĂĄbbi 30 percig kelni.

    A sĂŒtƑpapĂ­r megakadĂĄlyozza, hogy a fĂĄnkok leragadjanak a tĂĄlcĂĄra. A mĂĄsodik kelesztĂ©s mĂ©g könnyedebbĂ© teszi a fĂĄnkokat.

    8

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fånkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen åll.

    Az olaj hƑmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos. Ha tĂșl alacsony, a fĂĄnkok megszĂ­vjĂĄk magukat olajjal. Ha tĂșl magas, kĂ­vĂŒl megĂ©gnek, belĂŒl pedig nyersek maradnak. HasznĂĄlj hƑmĂ©rƑt a pontos mĂ©rĂ©shez.

    9

    SĂŒsd a fĂĄnkokat oldalankĂ©nt 1-2 percig, amĂ­g aranybarna nem lesz. HasznĂĄlj szƱrƑkanalat a kiszedĂ©shez, majd helyezd Ƒket papĂ­rtörlƑre, hogy felszĂ­vja a felesleges olajat.

    Ne sĂŒss tĂșl sok fĂĄnkot egyszerre, mert az lehƱti az olajat. A papĂ­rtörlƑ segĂ­t eltĂĄvolĂ­tani a felesleges olajat.

    10

    MiutĂĄn a fĂĄnkok langyosra hƱltek, locsold meg Ƒket mĂ©zzel, majd szĂłrd meg porcukorral az Ă©des, ropogĂłs hatĂĄsĂ©rt.

    A mĂ©z helyett hasznĂĄlhatsz juharszirupot vagy mĂĄs Ă©desĂ­tƑszert is.