Kukoricás gyoza aranybarna aljú darabok tálalva szójaszószos tálkával

Corn Gyoza – édes kukoricás

A gyoza a japán konyha egyik legismertebb étele, amelyet a kínai jiaozi ihletett. A kukoricás változat az elmúlt évek vegetáriánus hulláma nyomán vált népszerűvé, mivel a kukorica természetes édessége tökéletes kontrasztot alkot a sós szójaszósszal és az umami gazdag töltelékkel. Ahogy a kukorica pirul a serpenyőben és elkezd karamellizálódni, kellemesen édeskés illat tölti be a levegőt – ez az, ami miatt mindenki szeretne újabb darabot. Technikai tipp: ha a töltelék túl nedves, hagyd állni 5-10 percig, hogy a káposzta kiengedje a levét, majd szűrd le. A corn gyoza tökéletes választás nyári és őszi estékre, gyors vacsoraként vagy vendégváró falatként is. Tálald chiliszósszal vagy lime-os szójaszósszal egy kis csavarként!

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Főtt kukorica
100 g Káposzta
2 db Újhagyma
2 db Fokhagyma
10 g Gyömbér
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
24 db Gyoza tésztalap
2 ek. Olaj a sütéshez
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A főtt kukoricát késsel vágd le a csőről, vagy használd konzerv kukoricát, amit alaposan lecsepegtettél. Aprítsd fel, de ne pürésítsd – maradjanak roppanós darabkák.

    Ha friss kukoricát használsz, forró sós vízben főzd elő kb. 5-7 percig, majd hagyd kihűlni, így könnyebben vágható.

    2

    A káposztát reszeld le, az újhagymát, fokhagymát és gyömbért aprítsd finomra. Egy serpenyőben melegíts kevés szezámolajat, és párold ezeket 3-4 percig, míg kissé megpuhulnak.

    A káposztát enyhén sózd meg párolás előtt, így gyorsabban levet enged, és ízesebb lesz.

    3

    Keverd össze a kukoricát a párolt zöldségekkel, majd ízesítsd szójaszósszal. A töltelék legyen könnyen kanalazható, de ne túl híg.

    Egy kevés keményítő vagy zsemlemorzsa segíthet sűríteni, ha túl laza lenne a keverék.

    4

    A gyoza tésztalapokat egyenként nedvesítsd meg vízzel. Helyezz egy teáskanálnyi tölteléket a közepére, hajtsd félbe, és ujjaiddal nyomkodd össze, csipkésen zárva a széleket.

    Dolgozz gyorsan és tartsd letakarva a tésztalapokat, hogy ne száradjanak ki – különben könnyen megrepedhetnek hajtogatáskor.

    5

    Egy nagy serpenyőben forrósíts olajat. Helyezd bele a gyozákat az aljukkal lefelé, és süsd őket kb. 2 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

    Fontos, hogy ne zsúfold túl a serpenyőt – különben gőzölődnek és nem lesz ropogós kérgük.

    6

    Önts alá vizet, fedd le gyorsan a serpenyőt, és párold 5 percig, amíg a tészta megpuhul. Ezután vedd le a fedőt, és még 1 percig süsd, hogy az alja újra ropogós legyen.

    A végső ropogósítás kiemeli a kukorica édességét – ne hagyd ki ezt a lépést!