Cranberry Doughnut frissen tálalva

Cranberry Doughnut

A Cranberry Doughnut egy friss és ízletes desszert, amely a vörösáfonya savanykás-édes zamatát ötvözi a puha, aranybarna sült tésztával. Az áfonya az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs az észak-amerikai konyhában, amelyet gyakran használnak lekvárokhoz, mártásokhoz és süteményekhez. Ebben a fánkban az édes, puha tészta belsejében egy selymes, vörösáfonyás lekvártöltelék rejtőzik, amely minden falatnál egy friss, gyümölcsös ízélményt nyújt. Tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy desszertként egy csésze kávé vagy tea mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
150 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
120 g Vörösáfonya lekvár
1 tk. Narancshéj (reszelve)
100 g Porcukor
0.5 tk. Fahéj
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a tészta nem fog megkelni.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A vaj legyen olvasztott, de ne forró.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    A tésztát alaposan dagaszd, ez kulcsfontosságú a jó állag eléréséhez. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Használhatsz enyhén meleg sütőt vagy egy meleg vízzel teli tál fölé helyezett tálat.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A fánkszaggatóval egyenletesebb formákat kaphatsz.

    6

    A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a fánkok leragadjanak a tálcára. A második kelesztés még könnyedebbé teszi a fánkokat.

    7

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal. Ha túl magas, kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Használj hőmérőt a pontos méréshez.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne süss túl sok fánkot egyszerre, mert az lehűti az olajat. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.

    9

    Miután a fánkok langyosra hűltek, egy habzsák segítségével töltsd meg őket vörösáfonya lekvárral.

    A lekvár legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben tölthető legyen.

    10

    A fánkok tetejét porcukorral és egy kevés fahéjjal hintsd meg az extra ízélmény érdekében.

    A fahéj remekül passzol a vörösáfonya ízéhez.