Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a tészta nem fog megkelni.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A vaj legyen olvasztott, de ne forró.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A tésztát alaposan dagaszd, ez kulcsfontosságú a jó állag eléréséhez. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Használhatsz enyhén meleg sütőt vagy egy meleg vízzel teli tál fölé helyezett tálat.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A fánkszaggatóval egyenletesebb formákat kaphatsz.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a fánkok leragadjanak a tálcára. A második kelesztés még könnyedebbé teszi a fánkokat.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal. Ha túl magas, kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Használj hőmérőt a pontos méréshez.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne süss túl sok fánkot egyszerre, mert az lehűti az olajat. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.
Miután a fánkok langyosra hűltek, egy habzsák segítségével töltsd meg őket vörösáfonya lekvárral.
A lekvár legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben tölthető legyen.
A fánkok tetejét porcukorral és egy kevés fahéjjal hintsd meg az extra ízélmény érdekében.
A fahéj remekül passzol a vörösáfonya ízéhez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.