Crispy Pork Belly Bao ropogós sertéshússal és savanyított káposztával

Crispy Pork Belly Bao – ropogós malac, savanyított káposzta

A bao buci eredetileg Kína északi részéről származik, ahol évszázadok óta párolt tésztabatyukat készítenek töltelékkel. A sertéshas, vagyis a pork belly ropogósra sütve ikonikus street food lett Tajvanon, Hongkongban és Szingapúrban is. A hús lassú sütése alatt illatok töltik meg a konyhát, miközben a buci lágyan gőzölög, a savanyú káposzta pedig frissítő egyensúlyt teremt a zsíros falatok mellé. A ropogós bőr eléréséhez fontos a megfelelő hőfokon való grillezés, illetve a hús kiszárítása sütés előtt. A savanyított káposzta gyors változata rizsecettel készül – könnyű és frissítő. Ez az étel kiváló választás hétvégi kényeztetéshez, vendégváróként, vagy ha különleges ízeket szeretnél otthonra varázsolni. Tálalhatod akár sriracha szósszal vagy édes szójaszósszal is a még ütősebb élményért.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 2 óra
4118 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
20 g Cukor
5 g Szárazélesztő
5 g
150 ml Víz
500 g Sertéshas
30 ml Olaj a sütéshez
150 g Káposzta
30 ml Rizsecet
10 g Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a búzalisztet, cukrot, szárazélesztőt és sót. Add hozzá a langyos vizet, és dagaszd sima, rugalmas tésztává. Tipp: ha kissé ragad, adj hozzá még kevés lisztet, ha morzsálódik, néhány csepp víz segíthet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Túl meleg vízben az élesztő elpusztul, túl hideg vízben pedig nem aktiválódik. A legjobb a kézmeleg, kb. 30-35°C.

    2

    Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen kb. 1 órát, amíg duplájára nő. Tipp: használj huzatmentes, meleg környezetet, vagy a sütő világítását a kelés elősegítésére.

    Ha nincs elég időd, a sütőt előmelegítheted a legalacsonyabb fokozaton pár percig, majd kikapcsolva beleteheted a tésztát kelni. Fontos, hogy ne legyen túl meleg a sütő!

    3

    Oszd a tésztát 8 részre, formázd oválissá, hajtsd félbe, és sütőpapírral elválasztva tedd a párolóba. Keleszd újabb 15 percig, majd párold közepes lángon 10-12 percig. Ne nyisd ki a fedőt közben!

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a bucik leragadjanak a pároló aljára. A párolás alatt a fedőt ne emeld fel, mert a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt a bucik összeeshetnek.

    4

    A sertéshas bőrét alaposan tisztítsd meg, majd vágd kb. 4x6 cm-es darabokra. Sózd be, és 180 °C-os sütőben süsd 90 percig, az utolsó 10-15 percben grillezd a bőrös felét, hogy ropogós legyen. Tipp: a bőrt előzőleg egy éjszakára kiszáríthatod a hűtőben, így extra ropogós lesz.

    Sütés előtt a bőrét sűrűn szurkáld meg villával vagy késsel, így a zsír jobban ki tud sülni, és a bőr még ropogósabb lesz. A sózás előtt kend be a bőrt egy kevés ecettel is.

    5

    A savanyított káposztához szeleteld vékonyra a káposztát, majd keverd el a rizsecettel és a cukorral. Pihentesd legalább 20 percig. Tipp: ha karakteresebb ízt szeretnél, adj hozzá egy csipet sót is.

    A káposztát alaposan masszírozd össze a sóval, ecettel és cukorral. Ez segít, hogy a káposzta megpuhuljon, és jobban felvegye az ízeket.

    6

    Tálalás: nyisd szét a bao bucikat, helyezz bele egy szelet ropogós sertéshúst, és kanalazz rá a savanyított káposztából. Azonnal, melegen fogyaszd. Tipp: ha intenzívebb ízekre vágysz, egy kevés szójaszósz vagy csípős szósz is jól illik hozzá.

    A bao bucikat tálalás előtt gőzöld meg újra pár percig, hogy melegek és puhák legyenek.