Cronut tálalva porcukorral

Cronut

A Cronut egy modern péksütemény, amely 2013-ban vált világhírűvé Dominique Ansel, egy New York-i francia cukrász jóvoltából. Ez a különleges édesség a croissant vajasságát és rétegzettségét ötvözi a fánk puhaságával és sült ízével. Azóta világszerte rengeteg pékség és cukrászda kínál saját verziókat ebből a finomságból. A réteges tészta és az aranybarna, ropogós külső minden falatot ellenállhatatlanná tesz. Ha szereted a croissant és a fánk kombinációját, ezt a receptet mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 3 óra
Elkészítés 10 perc
Teljes 3 óra 10 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
50 g Kristálycukor
7 g Száraz élesztő
1 csipet
200 ml Tej
1 db Tojás
250 g Vaj
1 tk. Vaníliakivonat
100 g Porcukor
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.

    Győződj meg róla, hogy a száraz élesztő friss, különben a tészta nem fog megfelelően megkelni. Használj digitális mérleget a pontos mennyiségekhez.

    2

    Add hozzá a langyos tejet, a tojást és a vaníliakivonatot, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.

    A tej legyen langyos, ne forró, mert a forró tej elpusztíthatja az élesztőt. A tojást érdemes előtte felverni, hogy könnyebben eloszoljon a tésztában.

    3

    Dagassz sima tésztát, majd takard le és hagyd pihenni 1 órán át, hogy megkeljen.

    A tésztát addig dagaszd, amíg rugalmas és sima nem lesz. Ha kézzel dagasztasz, kb. 10-15 percig tartson. A pihentetéshez tegyd meleg helyre, például a sütőbe, alacsony hőfokon.

    4

    Nyújtsd ki a tésztát egy téglalap alakúra, majd helyezd rá a hideg, vékonyra lapított vajat.

    A vaj legyen nagyon hideg és vékonyra lapított, hogy könnyen eloszoljon a tésztában és ne olvadjon meg túl gyorsan. A tésztát lisztezett felületen nyújtsd.

    5

    Hajtsd össze a tésztát boríték szerűen, majd nyújtsd ki újra óvatosan. Ismételd meg ezt a hajtogatást és nyújtást háromszor, hogy réteges tésztát kapj. Minden hajtogatás után tedd hűtőbe 30 percre.

    Ez a legfontosabb lépés a réteges tészta elkészítéséhez. Ügyelj arra, hogy a vaj ne olvadjon meg a hajtogatás során. Ha a tészta túl melegszik, tedd hosszabb időre a hűtőbe.

    6

    Nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy fánk kiszúróval vágj belőle köröket.

    A kiszúrt tésztakorongokból szaggass ki kisebb köröket is a közepükből, hogy igazi cronut formát kapj.

    7

    Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.

    Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a cronut megszívja magát olajjal. Ha túl magas, kívül megég, belül nyers marad. Használj hőmérőt a pontos méréshez.

    8

    Süsd a cronutokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.

    Ne tegyél túl sok cronutot egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    9

    A megsült cronutokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat. Hagyd a cronutokat teljesen kihűlni, mielőtt díszítenéd őket.

    10

    Szórd meg porcukorral, vagy mártsd olvasztott csokoládéba vagy cukormázba a tökéletes ízélményért.

    A cukormázhoz használhatsz különböző színezékeket és aromákat, hogy még különlegesebb legyen a cronut. A csokoládét vízgőz felett olvaszd, hogy ne égjen le.