Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.
Győződj meg róla, hogy a száraz élesztő friss, különben a tészta nem fog megfelelően megkelni. Használj digitális mérleget a pontos mennyiségekhez.
Add hozzá a langyos tejet, a tojást és a vaníliakivonatot, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.
A tej legyen langyos, ne forró, mert a forró tej elpusztíthatja az élesztőt. A tojást érdemes előtte felverni, hogy könnyebben eloszoljon a tésztában.
Dagassz sima tésztát, majd takard le és hagyd pihenni 1 órán át, hogy megkeljen.
A tésztát addig dagaszd, amíg rugalmas és sima nem lesz. Ha kézzel dagasztasz, kb. 10-15 percig tartson. A pihentetéshez tegyd meleg helyre, például a sütőbe, alacsony hőfokon.
Nyújtsd ki a tésztát egy téglalap alakúra, majd helyezd rá a hideg, vékonyra lapított vajat.
A vaj legyen nagyon hideg és vékonyra lapított, hogy könnyen eloszoljon a tésztában és ne olvadjon meg túl gyorsan. A tésztát lisztezett felületen nyújtsd.
Hajtsd össze a tésztát boríték szerűen, majd nyújtsd ki újra óvatosan. Ismételd meg ezt a hajtogatást és nyújtást háromszor, hogy réteges tésztát kapj. Minden hajtogatás után tedd hűtőbe 30 percre.
Ez a legfontosabb lépés a réteges tészta elkészítéséhez. Ügyelj arra, hogy a vaj ne olvadjon meg a hajtogatás során. Ha a tészta túl melegszik, tedd hosszabb időre a hűtőbe.
Nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy fánk kiszúróval vágj belőle köröket.
A kiszúrt tésztakorongokból szaggass ki kisebb köröket is a közepükből, hogy igazi cronut formát kapj.
Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a cronut megszívja magát olajjal. Ha túl magas, kívül megég, belül nyers marad. Használj hőmérőt a pontos méréshez.
Süsd a cronutokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.
Ne tegyél túl sok cronutot egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
A megsült cronutokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat. Hagyd a cronutokat teljesen kihűlni, mielőtt díszítenéd őket.
Szórd meg porcukorral, vagy mártsd olvasztott csokoládéba vagy cukormázba a tökéletes ízélményért.
A cukormázhoz használhatsz különböző színezékeket és aromákat, hogy még különlegesebb legyen a cronut. A csokoládét vízgőz felett olvaszd, hogy ne égjen le.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.