Crostata vaníliás krémmel és friss gyümölcsökkel, rusztikus tálalásban

Crostata vaníliás krémmel és friss gyümölcsökkel

A crostata története egészen a reneszánsz kori Itáliáig nyúlik vissza, ahol a nemesi udvarok egyik legkedveltebb desszertje volt. A recept a dél-olasz régiókból származik, különösen Nápoly környékéről, ahol eredetileg lekvárral töltötték. A modern változatokban gyakran jelenik meg vaníliás krém és szezonális gyümölcsök kombinációja, ami harmonikusan ötvözi a selymes és friss ízeket. A crostata az évszázadok során nemcsak a receptekben, de megjelenésében is finomodott, így vált igazi vizuális élménnyé. Ahogy a krém sűrűsödik és a vanília illata elárasztja a konyhát, már sejteni lehet, hogy egy különleges desszert készül. A crostata nem csupán egy sütemény, hanem élmény: a puha tészta, a lágy krém és az érett gyümölcsök együttese minden falatnál új élményt kínál. A tökéletes állag titka a vakon sütés és a pihentetés – ha ezeket betartod, biztosan sikeres leszel. Ünnepi alkalmakra, nyári piknikekre vagy akár ajándékba is ideális választás. Ha szeretnéd fokozni az ízélményt, egy kis friss citromhéjat is reszelhetsz a krémbe – így még üdítőbbé válik a desszert.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 10 perc
2850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Finomliszt
100 g Porcukor
125 g Vaj
1 db Tojássárgája
2 ek. Hideg víz
500 ml Tej
4 db Tojássárgája
100 g Kristálycukor
40 g Kukoricakeményítő
1 db Vaníliarúd
150 g Friss eper
100 g Friss áfonya
100 g Friss málna
2 ek. Baracklekvár
1 ek. Víz (a lekvár hígításához)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd el a tésztát: egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a porcukrot, majd morzsold bele a hideg, kockázott vajat. Add hozzá az 1 tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze, amíg egységes tésztát nem kapsz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, különben kemény lesz – amikor már összeállt, csomagold fóliába és pihentesd hűtőben legalább 30 percig.

    2

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd kb. 3-4 mm vastagságúra. Bélelj ki vele egy 24 cm-es piteformát, szurkáld meg az alját villával, majd tegyél rá sütőpapírt és szórj rá nehezéket (pl. száraz babot vagy rizst).

    A vakon sütés megakadályozza, hogy a tészta felpúposodjon – mindig használj nehezéket!

    3

    180°C-ra előmelegített sütőben süsd 15 percig, majd távolítsd el a nehezéket és a sütőpapírt, és süsd további 10 percig, míg aranybarna lesz.

    A második sütési fázisban figyelj, nehogy túlsüljön – az arany szín az ideális!

    4

    Közben készítsd el a vaníliás krémet: a tojássárgákat keverd simára a cukorral és a keményítővel. A tejet forrald fel a hosszában kettévágott vaníliarúddal, majd fokozatosan öntsd hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett.

    Folyamatos keverés szükséges, hogy ne csomósodjon össze és ne legyen rántottaszerű az állaga.

    5

    Öntsd vissza a keveréket a lábosba, és közepes lángon folyamatosan kevergetve főzd sűrűsödésig. Amint besűrűsödik, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.

    Fedd le fóliával a tetején, hogy ne képződjön hártya a krém tetején.

    6

    A kihűlt tésztára egyenletesen oszlasd el a vaníliás krémet, majd díszítsd a tetejét a megmosott és megszárított gyümölcsökkel: eper, áfonya, málna.

    A gyümölcsök elrendezését kezd belülről kifelé haladva – így szebb, körkörös mintát kapsz.

    7

    A baracklekvárt keverd össze 1 ek. vízzel és melegítsd meg kissé, majd egy ecset segítségével kend át vele óvatosan a gyümölcsöket, hogy szép fényt kapjanak.

    Ez nemcsak szebbé teszi a tortát, de segít megőrizni a gyümölcsök frissességét is.