Készítsd el a tésztát: egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a porcukrot, majd morzsold bele a hideg, kockázott vajat. Add hozzá az 1 tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze, amíg egységes tésztát nem kapsz.
Ne gyúrd túl a tésztát, különben kemény lesz – amikor már összeállt, csomagold fóliába és pihentesd hűtőben legalább 30 percig.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd kb. 3-4 mm vastagságúra. Bélelj ki vele egy 24 cm-es piteformát, szurkáld meg az alját villával, majd tegyél rá sütőpapírt és szórj rá nehezéket (pl. száraz babot vagy rizst).
A vakon sütés megakadályozza, hogy a tészta felpúposodjon – mindig használj nehezéket!
180°C-ra előmelegített sütőben süsd 15 percig, majd távolítsd el a nehezéket és a sütőpapírt, és süsd további 10 percig, míg aranybarna lesz.
A második sütési fázisban figyelj, nehogy túlsüljön – az arany szín az ideális!
Közben készítsd el a vaníliás krémet: a tojássárgákat keverd simára a cukorral és a keményítővel. A tejet forrald fel a hosszában kettévágott vaníliarúddal, majd fokozatosan öntsd hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett.
Folyamatos keverés szükséges, hogy ne csomósodjon össze és ne legyen rántottaszerű az állaga.
Öntsd vissza a keveréket a lábosba, és közepes lángon folyamatosan kevergetve főzd sűrűsödésig. Amint besűrűsödik, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.
Fedd le fóliával a tetején, hogy ne képződjön hártya a krém tetején.
A kihűlt tésztára egyenletesen oszlasd el a vaníliás krémet, majd díszítsd a tetejét a megmosott és megszárított gyümölcsökkel: eper, áfonya, málna.
A gyümölcsök elrendezését kezd belülről kifelé haladva – így szebb, körkörös mintát kapsz.
A baracklekvárt keverd össze 1 ek. vízzel és melegítsd meg kissé, majd egy ecset segítségével kend át vele óvatosan a gyümölcsöket, hogy szép fényt kapjanak.
Ez nemcsak szebbé teszi a tortát, de segít megőrizni a gyümölcsök frissességét is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.