Tisztítsd meg a kagylókat: alaposan dörzsöld le a héjukat, és távolítsd el az esetleges homokot vagy szennyeződéseket.
A kagylók tisztításához használhatsz egy durva szivacsot vagy kefét. Ha nagyon makacs szennyeződések vannak rajta, áztasd őket sós vízben 30 percig.
Forralj fel egy lábosban vizet, majd dobd bele a kagylókat. Főzd őket 3-5 percig, amíg a héjak kinyílnak. A zárt kagylókat dobd ki.
Fontos, hogy csak a kinyílt kagylókat használd fel. A zárt kagylók valószínűleg nem frissek, és fogyasztásuk nem biztonságos.
Szűrd le a kagylókat, majd óvatosan távolítsd el a kagylóhúst a héjakból. Öblítsd át hideg vízzel.
A kagylóhús eltávolításához használj egy kis kést vagy villát. Vigyázz, hogy ne sértsd meg a húst.
Egy másik lábosban keverd össze a fehérborecetet, a vizet, a barnacukrot és a sót. Melegítsd közepes lángon, amíg a cukor teljesen feloldódik.
Keverd folyamatosan, hogy a cukor ne karamellizálódjon le az edény aljára.
Add hozzá a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a chili pelyhet, a fekete borsot és a citromlevet. Főzd alacsony hőmérsékleten 3 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Ne forrald a levet, csak gyöngyöztesd. Így az ízek jobban összeérnek, és a fokhagyma sem ég meg.
Tedd a főtt kagylóhúst sterilizált üvegekbe, majd öntsd rá a forró csípős ecetes levet.
Az üvegek sterilizálásához forrald őket vízben 10 percig, vagy tedd be a sütőbe 120 fokra 20 percre. Fontos, hogy az üvegek teljesen szárazak legyenek, mielőtt beleteszed a kagylót.
Zárd le az üvegeket, és hagyd kihűlni szobahőmérsékleten. Ezután tedd hűtőbe legalább 12 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A hűtőben tárolás előtt ellenőrizd, hogy az üvegek légmentesen zártak-e.
Tálald hidegen, különleges csípős savanyúságként vagy tenger gyümölcsei saláták mellé.
A savanyúság íze idővel csak fokozódik, így akár napokkal később is fogyaszthatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.