CsĂ­pƑs ecetes kagylĂł ĂŒvegben

CsípƑs kagyló ecetes

A csĂ­pƑs ecetes kagylĂł egy kĂŒlönleges Ă©s Ă­nycsiklandĂł fogĂĄs, amely fƑkĂ©nt a mediterrĂĄn Ă©s ĂĄzsiai konyhĂĄkban nĂ©pszerƱ. Az ecetes, csĂ­pƑs pĂĄc kiemeli a kagylĂł termĂ©szetes, enyhĂ©n sĂłs Ă­zĂ©t, miközben megƑrzi puha textĂșrĂĄjĂĄt. KivĂĄlĂł kiegĂ©szĂ­tƑje lehet tenger gyĂŒmölcsei salĂĄtĂĄknak, hidegtĂĄlaknak vagy önmagĂĄban is tökĂ©letes snack. Ha szereted a tengeri herkentyƱket Ă©s a kĂŒlönleges savanyĂșsĂĄgokat, ezt a receptet mindenkĂ©pp prĂłbĂĄld ki!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Friss kagyló
⭕ 200 ml FehĂ©rborecet
⭕ 200 ml Víz
⭕ 50 g Barnacukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 2 tk. Chilipehely
⭕ 1 tk. Fekete bors
⭕ 50 ml CitromlĂ©

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    TisztĂ­tsd meg a kagylĂłkat: alaposan dörzsöld le a hĂ©jukat, Ă©s tĂĄvolĂ­tsd el az esetleges homokot vagy szennyezƑdĂ©seket.

    A kagylĂłk tisztĂ­tĂĄsĂĄhoz hasznĂĄlhatsz egy durva szivacsot vagy kefĂ©t. Ha nagyon makacs szennyezƑdĂ©sek vannak rajta, ĂĄztasd Ƒket sĂłs vĂ­zben 30 percig.

    2

    Forralj fel egy lĂĄbosban vizet, majd dobd bele a kagylĂłkat. FƑzd Ƒket 3-5 percig, amĂ­g a hĂ©jak kinyĂ­lnak. A zĂĄrt kagylĂłkat dobd ki.

    Fontos, hogy csak a kinyílt kagylókat hasznåld fel. A zårt kagylók valószínƱleg nem frissek, és fogyasztåsuk nem biztonsågos.

    3

    SzƱrd le a kagylĂłkat, majd Ăłvatosan tĂĄvolĂ­tsd el a kagylĂłhĂșst a hĂ©jakbĂłl. ÖblĂ­tsd ĂĄt hideg vĂ­zzel.

    A kagylĂłhĂșs eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄhoz hasznĂĄlj egy kis kĂ©st vagy villĂĄt. VigyĂĄzz, hogy ne sĂ©rtsd meg a hĂșst.

    4

    Egy måsik låbosban keverd össze a fehérborecetet, a vizet, a barnacukrot és a sót. Melegítsd közepes långon, amíg a cukor teljesen feloldódik.

    Keverd folyamatosan, hogy a cukor ne karamellizålódjon le az edény aljåra.

    5

    Add hozzĂĄ a fokhagymagerezdeket, a babĂ©rlevelet, a chili pelyhet, a fekete borsot Ă©s a citromlevet. FƑzd alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten 3 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    Ne forrald a levet, csak gyöngyöztesd. Így az Ă­zek jobban összeĂ©rnek, Ă©s a fokhagyma sem Ă©g meg.

    6

    Tedd a fƑtt kagylĂłhĂșst sterilizĂĄlt ĂŒvegekbe, majd öntsd rĂĄ a forrĂł csĂ­pƑs ecetes levet.

    Az ĂŒvegek sterilizĂĄlĂĄsĂĄhoz forrald Ƒket vĂ­zben 10 percig, vagy tedd be a sĂŒtƑbe 120 fokra 20 percre. Fontos, hogy az ĂŒvegek teljesen szĂĄrazak legyenek, mielƑtt beleteszed a kagylĂłt.

    7

    ZĂĄrd le az ĂŒvegeket, Ă©s hagyd kihƱlni szobahƑmĂ©rsĂ©kleten. EzutĂĄn tedd hƱtƑbe legalĂĄbb 12 ĂłrĂĄra, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A hƱtƑben tĂĄrolĂĄs elƑtt ellenƑrizd, hogy az ĂŒvegek lĂ©gmentesen zĂĄrtak-e.

    8

    TĂĄlald hidegen, kĂŒlönleges csĂ­pƑs savanyĂșsĂĄgkĂ©nt vagy tenger gyĂŒmölcsei salĂĄtĂĄk mellĂ©.

    A savanyĂșsĂĄg Ă­ze idƑvel csak fokozĂłdik, Ă­gy akĂĄr napokkal kĂ©sƑbb is fogyaszthatod.