A kínai kelt hosszában vágd félbe, majd ismét félbe, hogy negyedeket kapj. Alaposan mosd meg, majd rétegesen szórd meg a levelek közé a durva tengeri sót. Hagyd állni 2-3 órán keresztül, hogy a só kiszívja a nedvességet.
A sózás fontos lépés a kimchi készítésénél, mert ez segít a káposzta roppanós állagának megőrzésében és a fermentáció szabályozásában. Ha nincs tengeri só, használhatsz konyhasót is, de a tengeri só íze jobb.
Öblítsd le alaposan a sózott káposztát hideg vízzel legalább 2-3 alkalommal, majd csepegtesd le és tedd félre.
Fontos, hogy alaposan leöblítsd a káposztát, hogy ne legyen túl sós a kész kimchi. Kóstold meg a káposztát, hogy ellenőrizd a sósságát. Ha túl sós, öblítsd tovább.
A sárgarépát hámozd meg és vágd vékony csíkokra. Az újhagymát aprítsd fel körülbelül 5 cm-es darabokra.
A sárgarépa és az újhagyma opcionális, de hozzáadnak a kimchi ízéhez és textúrájához. Használhatsz más zöldségeket is, például retket vagy uborkát.
Egy turmixgépben keverd össze a fokhagymát, a gyömbért, a koreai chili pelyhet (gochugaru), a halszószt és a cukrot, hogy egy fűszeres pasztát kapj.
A gochugaru a kimchi egyik legfontosabb összetevője, és ez adja a jellegzetes piros színét és csípős ízét. Ha nem tudsz gochugarut beszerezni, használhatsz más chili pelyhet is, de az íze nem lesz ugyanaz. A halszósz helyett használhatsz szójaszószt is, de a halszósz autentikusabb ízt ad.
Egy nagy tálban keverd össze a lecsöpögtetett káposztát, a sárgarépát és az újhagymát a fűszeres pasztával. Jól dolgozd bele a pasztát a levelek közé is, hogy mindenhol befedje.
A keveréshez használj kesztyűt, mert a chili pelyhek irritálhatják a bőrt. Győződj meg róla, hogy a paszta egyenletesen van eloszlatva a káposztán.
Egy tiszta, zárható üvegbe töltsd a kimchit, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb levegőt hagyd benne. Finoman nyomkodd le egy kanállal, hogy a káposzta alatt legyen a saját leve.
Az üveget alaposan mosd ki és szárítsd meg, hogy elkerüld a penészedést. Fontos, hogy a káposzta teljesen ellepve legyen a saját levével, hogy a fermentáció megfelelően zajlódjon.
Hagyd szobahőmérsékleten érni 1-2 napig. Naponta egyszer nyomkodd le a káposztát, hogy a fermentáció megfelelően zajlódjon.
A fermentáció során gázok képződnek, ezért az üveget ne zárd le teljesen, különben felrobbanhat. A naponta egyszeri lenyomkodás segít a gázok távozásában és a káposzta egyenletes fermentálódásában.
2 nap után tedd a kimchit hűtőbe, és hagyd tovább érni legalább egy hétig. Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az íze.
A hűtőben a fermentáció lelassul, de nem áll meg teljesen. A kimchi íze idővel csak fokozódik, és akár hónapokig is eláll a hűtőben.
A kész kimchit fogyaszthatod köretként, levesekhez, rizshez vagy akár sült ételekhez is.
A kimchi sokoldalúan felhasználható, és rengeteg ételhez passzol. Kísérletezz bátran!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.