Csípős kimchi tálalva

Csípős kimchi

A kimchi a koreai konyha egyik legismertebb fogása, amely évezredek óta a helyi gasztronómia alapköve. A csípős fermentált káposzta nemcsak ízletes, hanem tele van probiotikumokkal, amelyek segítik az emésztést és erősítik az immunrendszert. A gochugaru chili pehely adja a kimchi karakteres csípősségét, míg a halszósz és a fokhagyma mélyebb ízréteget biztosít. A kimchi sokféle étel mellé fogyasztható, és minél tovább érleljük, annál gazdagabbá válik az íze. Próbáld ki otthon ezt az eredeti koreai receptet, és élvezd a hagyományos fermentált ételek jótékony hatásait!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 30 perc
50 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 db Kínai kel
100 g Durva tengeri só
1000 ml Víz
1 db Sárgarépa
4 db Újhagyma
5 gerezd Fokhagyma
20 g Gyömbér
50 g Koreai chili pehely (gochugaru)
30 ml Hal szósz
10 g Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kínai kelt hosszában vágd félbe, majd ismét félbe, hogy negyedeket kapj. Alaposan mosd meg, majd rétegesen szórd meg a levelek közé a durva tengeri sót. Hagyd állni 2-3 órán keresztül, hogy a só kiszívja a nedvességet.

    A sózás fontos lépés a kimchi készítésénél, mert ez segít a káposzta roppanós állagának megőrzésében és a fermentáció szabályozásában. Ha nincs tengeri só, használhatsz konyhasót is, de a tengeri só íze jobb.

    2

    Öblítsd le alaposan a sózott káposztát hideg vízzel legalább 2-3 alkalommal, majd csepegtesd le és tedd félre.

    Fontos, hogy alaposan leöblítsd a káposztát, hogy ne legyen túl sós a kész kimchi. Kóstold meg a káposztát, hogy ellenőrizd a sósságát. Ha túl sós, öblítsd tovább.

    3

    A sárgarépát hámozd meg és vágd vékony csíkokra. Az újhagymát aprítsd fel körülbelül 5 cm-es darabokra.

    A sárgarépa és az újhagyma opcionális, de hozzáadnak a kimchi ízéhez és textúrájához. Használhatsz más zöldségeket is, például retket vagy uborkát.

    4

    Egy turmixgépben keverd össze a fokhagymát, a gyömbért, a koreai chili pelyhet (gochugaru), a halszószt és a cukrot, hogy egy fűszeres pasztát kapj.

    A gochugaru a kimchi egyik legfontosabb összetevője, és ez adja a jellegzetes piros színét és csípős ízét. Ha nem tudsz gochugarut beszerezni, használhatsz más chili pelyhet is, de az íze nem lesz ugyanaz. A halszósz helyett használhatsz szójaszószt is, de a halszósz autentikusabb ízt ad.

    5

    Egy nagy tálban keverd össze a lecsöpögtetett káposztát, a sárgarépát és az újhagymát a fűszeres pasztával. Jól dolgozd bele a pasztát a levelek közé is, hogy mindenhol befedje.

    A keveréshez használj kesztyűt, mert a chili pelyhek irritálhatják a bőrt. Győződj meg róla, hogy a paszta egyenletesen van eloszlatva a káposztán.

    6

    Egy tiszta, zárható üvegbe töltsd a kimchit, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb levegőt hagyd benne. Finoman nyomkodd le egy kanállal, hogy a káposzta alatt legyen a saját leve.

    Az üveget alaposan mosd ki és szárítsd meg, hogy elkerüld a penészedést. Fontos, hogy a káposzta teljesen ellepve legyen a saját levével, hogy a fermentáció megfelelően zajlódjon.

    7

    Hagyd szobahőmérsékleten érni 1-2 napig. Naponta egyszer nyomkodd le a káposztát, hogy a fermentáció megfelelően zajlódjon.

    A fermentáció során gázok képződnek, ezért az üveget ne zárd le teljesen, különben felrobbanhat. A naponta egyszeri lenyomkodás segít a gázok távozásában és a káposzta egyenletes fermentálódásában.

    8

    2 nap után tedd a kimchit hűtőbe, és hagyd tovább érni legalább egy hétig. Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az íze.

    A hűtőben a fermentáció lelassul, de nem áll meg teljesen. A kimchi íze idővel csak fokozódik, és akár hónapokig is eláll a hűtőben.

    9

    A kész kimchit fogyaszthatod köretként, levesekhez, rizshez vagy akár sült ételekhez is.

    A kimchi sokoldalúan felhasználható, és rengeteg ételhez passzol. Kísérletezz bátran!