A szőlőszemeket alaposan mosd meg, majd szárítsd meg egy tiszta konyharuhán.
A szőlő alapos mosása eltávolítja a szennyeződéseket és a permetszereket. A szárazra törlés megakadályozza, hogy a páclé felhíguljon.
Válassz ki egy tiszta befőttesüveget, és helyezd bele a szőlőszemeket.
A befőttesüvegnek feltétlenül tisztának kell lennie, hogy elkerüld a penészedést és a romlást. Forrázd le az üveget és a fedőt a biztonság kedvéért.
Egy lábasban forrald fel a vizet, az ecetet, a barnacukrot, a sót, a babérlevelet, a fekete borsot, a mustármagot és a chili pelyhet.
Kóstold meg a páclevet forralás közben, és igazítsd a mennyiségeket az ízlésednek megfelelően. Ha nem szereted annyira csípősen, csökkentsd a chili pehely mennyiségét.
A fokhagymagerezdeket hámozd meg, kissé lapítsd meg, majd add a pácléhez. Az erős paprikát aprítsd fel, és add hozzá. Főzd az egészet 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A fokhagyma megroppantása segít, hogy jobban kiengedje az ízét. Az erős paprika magjait eltávolítva csökkentheted a csípősségét.
Miután a páclé felforrt, hagyd kicsit hűlni, hogy ne legyen túl forró, amikor a szőlőre öntöd.
A túl forró páclé megpuhíthatja a szőlőt, ezért fontos, hogy kicsit hűljön, mielőtt ráöntöd.
Öntsd a langyos páclevet a szőlőre, ügyelve arra, hogy teljesen ellepje.
Ha a páclé nem lepi el teljesen a szőlőt, használj egy kis súlyt (pl. egy kisebb tányért), hogy a szőlő a lé alatt maradjon.
Zárd le az üveget, és hagyd a hűtőben érni legalább 24 órán át, de minél tovább áll, annál ízletesebb lesz.
Legalább egy hétig érdemes érlelni a hűtőben, hogy az ízek teljesen összeérjenek. Két-három hét után a legfinomabb.
Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyd állni 10 percig, hogy az ízek teljes mértékben kibontakozzanak.
Ez a lépés opcionális, de a szobahőmérséklet segíthet kiemelni az ízeket. Hidegen is finom, különösen nyáron.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.