Csirkemell spenótos rizottóval tálalva

Csirkemell spenótos rizottóval

A rizottó az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása, amelyet Észak-Olaszországban, főként Milánóban és környékén tökéletesítettek az évszázadok során. Az alapja a speciális rövidszemű rizs, amely krémes állagot kap a folyamatos kevergetés során. A spenót és a parmezán remekül kiegészítik a rizottó ízét, míg a sült csirkemell szaftos és ízletes kiegészítője lesz. Ez az étel tökéletes választás egy elegáns vacsorához vagy egy kiadós ebédhez!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
400 g Csirkemell
200 g Rizottó rizs (Arborio)
100 g Friss spenót
50 g Parmezán sajt
2 ek. Vaj
2 ek. Olívaolaj
500 ml Húsleves alaplé
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 ml Fehérbor
1 tk.
1 tk. Őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemellet tisztítsd meg, majd szeleteld kisebb darabokra. Fűszerezd sóval és borssal.

    A csirkemell szeletelésénél figyelj, hogy egyenletes vastagságúak legyenek a darabok, így egyszerre sülnek meg.

    2

    Egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat, majd süsd a csirkemelldarabokat 3-4 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek. Vedd ki és tedd félre.

    Ne süsd túl a csirkemellet, mert kiszáradhat. Akkor vedd ki a serpenyőből, amikor már nem rózsaszín a belseje.

    3

    A rizottóhoz aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy lábasban olvaszd meg a vajat, majd párold üvegesre a hagymát és a fokhagymát.

    A rizottóhoz érdemes alacsony lángon párolni a hagymát, hogy ne égjen meg, hanem édes ízt adjon.

    4

    Add hozzá a rizottó rizst, és kevergetve pirítsd 1-2 percig, amíg kissé áttetszővé válik.

    A rizs pirítása fontos lépés, mert ez segít, hogy a rizs ne főjön szét a rizottó készítése során.

    5

    Öntsd hozzá a fehérbort, és kevergesd, amíg teljesen elpárolog.

    A fehérbor savassága kiemeli a rizottó ízét. Használj száraz fehérbort a legjobb eredmény érdekében.

    6

    Fokozatosan, merőkanalanként adagold hozzá a forró húslevest, mindig megvárva, hogy a rizs beszívja az előző adagot. Közben folyamatosan kevergesd. Ez a folyamat kb. 18-20 percig tart.

    A folyamatos kevergetés elengedhetetlen a krémes állag eléréséhez. A húsleves legyen forró, hogy ne hűtse le a rizst.

    7

    Amikor a rizs majdnem teljesen megpuhult, add hozzá a friss spenótot, és keverd el benne, hogy megfonnyadjon.

    A spenótot csak a végén add hozzá, hogy megőrizze a frissességét és a színét.

    8

    Szórd bele a reszelt parmezánt, és keverd össze, hogy krémes állagot kapj. Ha szükséges, ízesítsd még sóval és borssal.

    A parmezán hozzáadása még krémesebbé és ízletesebbé teszi a rizottót. Frissen reszelt parmezánt használj a legjobb íz érdekében.

    9

    A sült csirkemellet helyezd a kész spenótos rizottóra, majd azonnal tálald. Ízlés szerint további parmezánnal megszórhatod.

    A rizottót azonnal tálald, mert állás közben veszíthet a krémes állagából.