Csokoládé-marcipános samosa ropogós tésztában

Csokoládé-marcipános samosa

A csokoládé és marcipán párosítása igazi klasszikus az édes desszertek világában – de egy samosába töltve, teljesen új élményt nyújt. Ez a recept a tradicionális indiai formát ötvözi a gazdag európai édességek karakterével. Ahogy a samosák sülnek, a csokoládé és a marcipán lassan megolvad, és belül selymes töltelékké válik. Kívül aranybarnára sült, ropogós tészta rejti ezt a meglepetést – minden falat egy kis ünnep. Tökéletes választás ünnepekre, vendégségbe vagy amikor valami gyorsan elkészíthető, de mégis különleges édességre vágysz. Tipp: Próbáld ki narancshéjjal vagy egy csipet fahéjjal a tölteléket feldobva, hogy még komplexebb legyen az ízélmény!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 cs. Leveles tészta
80 g Étcsokoládé
100 g Marcipánmassza
1 db Tojás
10 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A marcipánmasszát kis darabokra vágd, majd formázz belőle kis korongokat vagy lapos golyókat, hogy könnyebben elférjenek a tésztában. Az étcsokoládét apróra darabold vagy reszeld le.

    A marcipánt lisztezett kézzel formázd, hogy ne ragadjon.

    2

    A leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 2 mm vastagra. Ezután vágd 10x10 cm-es négyzetekre. Tipp: Ha túl lágy a tészta, tedd vissza pár percre a hűtőbe.

    A leveles tésztát mindig hidegen tartsd, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. Ha nagyon felmelegszik, tedd vissza a hűtőbe.

    3

    Tegyél minden négyzet közepére egy darab marcipánt és egy kevés étcsokoládét. Ne töltsd túl, hogy sütés közben ne folyjon ki. A porcukrot meghintheted a töltelék tetejére, hogy édesebbé tegye.

    Ha a marcipán túl édes, használhatsz keserűbb étcsokoládét a kiegyensúlyozás érdekében.

    4

    Hajtsd félbe a tésztanégyzeteket, háromszögeket formálva. A széleket villával nyomd le alaposan, hogy a töltelék ne szivárogjon ki.

    A széleket megkenheted egy kis vízzel vagy tojással, hogy jobban összetapadjanak.

    5

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a samosák tetejét. Ettől aranybarnára és fényesre sülnek. Tipp: Ha nem használsz tojást, kevés tejjel vagy növényi tejjel is megkenheted.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejszínt is a tetejük megkenéséhez, ami még szebb színt ad.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és helyezd a samosákat sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd 18–20 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz. Figyeld a sütés utolsó pár percét, mert a csokoládé hajlamos megégni.

    Ha a tetejük túl hamar barnulna, takard le őket alufóliával a sütés felénél.

    7

    Sütés után hagyd a samosákat legalább 10 percig hűlni, hogy a töltelék kissé megszilárduljon. Tálald langyosan, porcukorral meghintve vagy magában – mennyei élmény!

    A langyos samosa mellé kínálhatsz vaníliafagylaltot is.