Csokoládéfondant torta lágy belsővel

Csokoládéfondant torta

A csokoládéfondant torta, más néven lávatorta, az 1980-as években vált népszerűvé a francia konyhában. Az elnevezés a belsejében rejtőző, forró, folyós csokoládéra utal, amely az első falatnál kifolyik. Ez a desszert a csokoládérajongók egyik kedvence, hiszen kívül enyhén roppanós, belül pedig krémesen lágy. Különleges alkalmakra és gyorsan elkészíthető desszertként is tökéletes választás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Étcsokoládé
150 g Vaj
100 g Kristálycukor
4 db Tojás
50 g Finomliszt
20 g Kakaópor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Vajazz ki és lisztezz be kis sütőformákat vagy ramekineket.

    A ramekineket alaposan vajazd ki és lisztezd be, hogy a fondant könnyen kijöjjön a formából sütés után. A liszt helyett használhatsz kakaóport is, így elkerülheted a fehér lisztfoltokat a kész süteményen.

    2

    Olvaszd fel az étcsokoládét és a vajat vízgőz felett, majd keverd simára.

    Ügyelj arra, hogy a vízgőz felett olvasztás során a tál alja ne érjen a vízhez, különben a csokoládé megéghet. Használj jó minőségű étcsokoládét a legjobb ízélményért.

    3

    Egy külön tálban verd fel a tojásokat a cukorral, amíg világos és habos állagú lesz.

    A tojásokat és a cukrot legalább 5-7 percig verd, hogy a tészta könnyű és levegős legyen. A habos állag segít a fondantnak megfelelően megemelkedni sütés közben.

    4

    Szitáld hozzá a lisztet, a kakaóport és a sót, majd óvatosan keverd el a tojásos keverékben.

    A szitálás biztosítja, hogy ne legyenek csomók a tésztában. Óvatosan keverd, hogy ne törj össze a felvert tojásos hab, különben a fondant nem lesz elég könnyű.

    5

    Öntsd bele az olvasztott csokoládét, majd keverd addig, amíg egyenletes masszát nem kapsz.

    A csokoládénak ne legyen túl forró, amikor a többi hozzávalóhoz kevered, mert a tojás megfőzhet. Ha a csokoládé kicsit kihűlt, óvatosan keverd össze a többi hozzávalóval.

    6

    Töltsd meg a formákat a masszával körülbelül háromnegyedig, hogy legyen helye emelkedni.

    Ne töltsd túl a formákat, mert a tészta kifolyhat sütés közben. A háromnegyedes töltés elegendő helyet biztosít a tésztának a növekedéshez.

    7

    Süsd 8-10 percig, amíg a szélek megszilárdulnak, de a belseje még lágy és folyós marad.

    A sütési idő nagyon fontos! Figyeld a sütőt, és ellenőrizd a fondantot. Ha a szélei megszilárdultak, de a közepe még remeg, akkor jó. Túl sok sütés esetén nem lesz folyós a belseje. A sütési idő a sütő teljesítményétől is függ, ezért érdemes először egy adagot tesztelni.

    8

    Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni 1-2 percig, majd óvatosan borítsd ki a formából.

    Ne hagyd túl sokáig hűlni, mert a fondant belseje is megszilárdulhat. Ha a forma alját egy késsel körbevágod, könnyebben ki tudod borítani.

    9

    Tálald azonnal, porcukorral megszórva vagy vaníliafagylalttal.

    Azonnal tálald, hogy a belseje még folyós legyen. A porcukor és a vaníliafagylalt remekül kiegészíti a csokoládé ízét.