Langyosítsd meg a tejet, és keverd hozzá 1 evőkanál cukrot. Morzsold bele az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a maradék cukrot. Add hozzá a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat. Gyúrd össze, amíg sima tésztát nem kapsz.
A vajat ne legyen forró, amikor hozzáadod a tésztához, mert az megöli az élesztőt.
Tedd a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrd tovább 5-10 percig. Ezután tedd egy olajjal vékonyan kikent tálba, fedd le konyharuhával, és hagyd kelni kb. 1 óráig, amíg a duplájára nő.
A keléshez a tésztát tedd meleg helyre, például a radiátor közelébe vagy a sütőbe, alacsony hőfokon.
Olvaszd meg az étcsokoládét, majd keverd össze a kakaóporral. Hagyd hűlni.
A csokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben olvaszd meg.
Nyújtsd ki a megkelt tésztát téglalap alakúra. Kend meg az olvasztott csokoládéval, majd szorosan tekerd fel, mint egy rúdat.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakad.
Vágd a tekercset hosszában ketté, majd fond össze a két részt, hogy a csokoládés rétegek láthatóak legyenek.
Ügyelj arra, hogy a két részt szorosan fond össze, különben a kalács szétesik sütés közben.
Helyezd a kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Fedd le, és hagyd kelni 30 percig.
A második kelesztés segít, hogy a kalács még levegősebb legyen.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a kalácsot 30-35 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha a kalács teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni, mielőtt szeleteled.
Ha melegen szeleteled, a kalács könnyen széteshet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.