Cukrozott gesztenyés ravioli tálalva

Cukrozott gesztenyés ravioli

A cukrozott gesztenyés ravioli egy igazi téli különlegesség, amely az olasz ravioli hagyományait ötvözi a gesztenye lágy édességével. Az étcsokoládés öntet és a mascarpone selymessége teszi igazán ellenállhatatlanná ezt a desszertet. A gesztenye hagyományosan a karácsonyi és téli időszak egyik kedvelt alapanyaga, így ez a ravioli tökéletes választás lehet ünnepi vacsorákhoz vagy egy meghitt, otthoni desszertként. Egy csésze forró kakaó vagy egy pohár desszertbor mellé tálalva válik igazán felejthetetlenné.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
630 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
2 db Tojás
20 ml Víz
1 csipet
150 g Cukrozott gesztenyemassza
100 g Mascarpone
30 g Porcukor
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Rumaroma
30 g Olvasztott vaj
100 ml Tejszín
50 g Étcsokoládé (reszelt)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld át a lisztet egy nagy tálba, adj hozzá egy csipet sót, majd készíts a közepébe egy mélyedést. Üsd bele a tojásokat, és lassan dolgozd össze a tésztát. Szükség szerint adj hozzá egy kevés vizet, hogy rugalmas legyen.

    A liszt átszitálása segít megelőzni a csomók kialakulását a tésztában. A víz mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojások méretétől, ezért óvatosan adagold.

    2

    Gyúrd a tésztát legalább 10 percig, amíg sima és elasztikus lesz. Csomagold fóliába és hagyd pihenni 30 percig.

    A pihentetés azért fontos, mert így a gluténszálak ellazulnak, és a tészta könnyebben nyújtható lesz. A fólia megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.

    3

    A töltelékhez keverd össze a cukrozott gesztenyemasszát, a mascarponét, a porcukrot, a vanília kivonatot és a rumaromát, hogy egy lágy, krémes állagot kapj.

    Kóstold meg a tölteléket, és ízlés szerint állítsd a porcukor vagy a rumaroma mennyiségét. Ha a gesztenyemassza túl kemény, tedd egy kicsit meleg helyre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

    4

    Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, majd egyenletesen kanalazz kis adagokat a gesztenyés töltelékből az egyik felére, megfelelő távolságban egymástól.

    A tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, hogy a ravioli ne legyen túl vastag. Lisztezd be a felületet, hogy ne ragadjon le a tészta.

    5

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd egy derelyevágóval vagy késsel vágd ki a raviolikat. A széleket jól nyomkodd össze, hogy ne folyjon ki a töltelék főzés közben.

    Ha nincs derelyevágód, használhatsz éles kést vagy akár egy poharat is a raviolik formázásához. A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy kend meg egy kis vízzel, hogy jobban tapadjanak.

    6

    Forralj egy nagy lábosban vizet, és enyhén sózd meg. Dobd bele a raviolikat, majd főzd őket 3-4 percig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.

    Ne tegyél túl sok raviolit egyszerre a vízbe, mert lehűthetik a vizet, és összeragadhatnak. Ha feljöttek a víz tetejére, az azt jelenti, hogy megfőttek.

    7

    Szűrd le a raviolikat, majd egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és óvatosan forgasd át benne a tésztát, hogy enyhén karamellizálódjon.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha szeretnél. Ne hagyd, hogy a vaj megégjen, mert keserű lesz az íze.

    8

    Egy kis lábosban melegítsd fel a tejszínt, majd adj hozzá reszelt étcsokoládét, és keverd simára, hogy egy selymes öntetet kapj.

    A tejszínt ne forrald fel, csak melegítsd. Használj jó minőségű étcsokoládét, hogy az öntet finom legyen. Ha az öntet túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet.

    9

    Tálaláskor locsold meg az étcsokoládés öntettel, és szórd meg egy kevés porcukorral. Melegen fogyaszd!

    Díszítheted friss gyümölcsökkel, például málnával vagy eperrel is. A raviolit azonnal tálald, hogy a tészta ne száradjon ki.