Cullen skink krémes leves formájában tálalva, darabos tőkehallal, burgonyával és zellerrel

Cullen skink zellerrel

A Cullen skink Skócia északi partvidékének egyik legismertebb fogása, nevét a Moray Firth melletti Cullen városkáról kapta. Eredetileg füstölt tőkehalból, burgonyából és hagymából készült, és a skót halászcsaládok mindennapi étkezéseihez tartozott. A tejalapú krémesség és a füstös hal tökéletes párost alkotnak, amit most friss zellerrel tettünk még karakteresebbé és aromásabbá. Képzeld el, ahogy egy hideg, szeles nap után belépsz a házba, és a Cullen skink meleg gőze elárasztja az orrodat: sós tengeri illat, selymes textúra, házias hangulat. A leves különlegessége, hogy egyszerre rusztikus és kifinomult, a tört burgonya és a haldarabkák miatt. A főzés titka a megfelelő füstölt hal – érdemes természetes füstölésűt választani, adalékanyagok nélkül. Ez az étel kiváló egytálétel ebédre, vacsorára vagy egy hangulatos téli hétvégére.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1020 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Füstölt tőkehal
400 g Burgonya
100 g Zeller (szárzeller)
1 db Vöröshagyma
500 ml Tej
30 g Vaj
1 db Babérlevél
1 tk.
0.5 tk. Őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A füstölt tőkehalat helyezd egy lábasba, öntsd fel a tejjel, adj hozzá egy babérlevelet, majd lassú tűzön melegítsd fel, de ne forrald. Párold kb. 8 percig, majd szűrd le, a halat szedd ki, és a tejet tedd félre.

    A halat ne főzd túl, különben szétesik – elég, ha éppen átfő és könnyen széthúzható.

    2

    A vajat olvaszd fel egy lábasban, majd párold meg benne a finomra vágott hagymát és zellert 6-8 percig, amíg megpuhulnak és enyhén áttetszőek lesznek.

    Ne pirítsd barnára – az íz maradjon lágy és édeskés, hogy kiemelje a hal ízét.

    3

    Add hozzá a meghámozott, felkockázott burgonyát, és öntsd rá a hal főzőtejet. Főzd kb. 15 percig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.

    Kisebb kockákra vágd a burgonyát, így gyorsabban megfő, és egyenletesebb lesz a leves állaga.

    4

    Amikor a burgonya megfőtt, egy részét villával törd össze a lábasban, hogy krémesebb állagot kapj, majd keverd vissza a széttépkedett tőkehalat.

    Ne pürésítsd teljesen – maradjon benne darabos textúra is, ettől lesz rusztikus.

    5

    Fűszerezd sóval és frissen őrölt borssal, majd főzd még 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor megszórhatod friss zellerzölddel vagy petrezselyemmel is.

    Kóstolj a végén, mert a füstölt hal már önmagában is sós – lehet, hogy kevesebb só is elég.