Frissen sült dán vaníliás croissant

Dán vaníliás croissant

Dánia híres kiváló péksüteményeiről, és a vanília az egyik legkedveltebb ízesítés az északi édességek világában. Ezt az aromás fűszert kombináltuk a klasszikus francia croissanttal, hogy egy igazán egyedi és illatos péksüteményt alkossunk. A vaníliás cukor és a vajas, réteges tészta tökéletes összhangban van egymással, így ez a croissant minden falatja élvezetet nyújt. Ha szereted az édes, aromás süteményeket, ezt a receptet imádni fogod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
10 ml Vaníliakivonat
50 g Vaníliás cukor
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos tej ideális hőmérséklete kb. 30-35°C.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet és a vaníliakivonatot. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A lisztet szitáld át, hogy ne legyenek csomók a tésztában.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez keress egy meleg helyet, például a sütő közelében.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy ne olvadjon meg a tészta nyújtása közben.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hajtogatás során a vajrétegek elválnak egymástól, így lesz a tészta leveles.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    Minél többször hajtogatod a tésztát, annál levelesebb lesz a croissant.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és szórd meg vaníliás cukorral.

    Használj éles kést vagy pizzavágót a háromszögek vágásához.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A croissantokat lazán tekerd fel, hogy legyen helyük kelni.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A kelesztéshez használj enyhén nedves konyharuhát, hogy a tészta ne száradjon ki.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes figyelni a croissantokat. Akkor jó, ha a tetejük aranybarna.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A porcukrot szitán keresztül szórd meg, hogy egyenletes réteget képezzen.