A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos tej ideális hőmérséklete kb. 30-35°C.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet és a vaníliakivonatot. Kezd el dagasztani a tésztát.
A lisztet szitáld át, hogy ne legyenek csomók a tésztában.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez keress egy meleg helyet, például a sütő közelében.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy ne olvadjon meg a tészta nyújtása közben.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hajtogatás során a vajrétegek elválnak egymástól, így lesz a tészta leveles.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
Minél többször hajtogatod a tésztát, annál levelesebb lesz a croissant.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és szórd meg vaníliás cukorral.
Használj éles kést vagy pizzavágót a háromszögek vágásához.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A croissantokat lazán tekerd fel, hogy legyen helyük kelni.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A kelesztéshez használj enyhén nedves konyharuhát, hogy a tészta ne száradjon ki.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes figyelni a croissantokat. Akkor jó, ha a tetejük aranybarna.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A porcukrot szitán keresztül szórd meg, hogy egyenletes réteget képezzen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.