Egy tálban keverd el a langyos tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kevés cukrot és lisztet, majd pihentesd meleg helyen kb. 10 percig, amíg felfut. Ez biztosítja, hogy a tészta megkel majd. TIPP: A tej ne legyen forró, különben az élesztő elpusztul!
Az élesztő felfuttatásához a legjobb hőmérséklet a 30-35°C.
A lisztet tedd egy nagy tálba, keverd hozzá a maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot és a reszelt narancshéjat. Ez adja a stollen karakteres aromáját.
A narancshéjat alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled, és csak a színes részét reszeld, a fehér része keserű lehet.
Add hozzá az élesztős keveréket, a tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd össze a tésztát sima, kissé lágy állagúvá. Ha túl ragad, adj hozzá kevés lisztet. TIPP: A tésztát addig gyúrd, amíg szép fényes lesz és elválik a kezedtől.
A vajat ne forrón add hozzá, hanem langyosan, különben megfőzheti a tojást.
Takard le a tálat, és keleszd a tésztát meleg helyen 45-60 percig, amíg duplájára nem nő. TIPP: A legjobb hely egy kissé előmelegített (de kikapcsolt) sütő.
A tálat kend ki vékonyan olajjal, hogy a tészta ne ragadjon hozzá.
Gyúrd bele az apróra vágott datolyát, majd oszd el egyenletesen a tésztában. Ezután lapítsd el kissé a tésztát téglalap formára.
A datolyát lisztezd be, hogy ne ragadjon össze.
Formázz a marcipán masszából egy hengert, és helyezd a tészta közepére. Hajtsd rá a tésztát, hogy a marcipán a közepébe kerüljön, majd kissé formázd meg a klasszikus stollen alakot.
A marcipánt is lisztezd be, hogy könnyebben formázható legyen.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és pihentesd még 15 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).
A sütőt légkeveréses fokozaton is melegítheted, ha a stollen színe túl gyorsan barnul, vedd alacsonyabbra a hőfokot.
Süsd 35-40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. TIPP: A belseje ne maradjon nyers, ellenőrizd tűpróbával.
Ha a stollen teteje nagyon barnul, de a belseje még nyers, takard le alufóliával és süsd tovább alacsonyabb hőfokon.
Hűlés után szórd meg a tetejét porcukorral. Ez nemcsak díszíti, de édesíti is a héjat. TIPP: A porcukrot érdemes szitán keresztül szórni, így egyenletesebb lesz.
A porcukrot akkor szórd meg, amikor a stollen teljesen kihűlt, különben a cukor megolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.