Az aszalt datolyát aprítsd fel kis darabokra, majd áztasd be langyos vízbe 10 percre, hogy megpuhuljon. Ezután szűrd le és itasd le papírtörlővel.
Ha nagyon kemény a datolya, hosszabb ideig is áztathatod. A lényeg, hogy könnyen lehessen vele dolgozni.
Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, élesztőt, cukrot és sót – ez adja a naan tésztájának alapját.
Használhatsz más lisztet is, például teljes kiőrlésű búzalisztet, de ebben az esetben szükség lehet egy kicsit több vízre.
Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A joghurt legyen szobahőmérsékletű, hogy ne hűtse le a tésztát.
Gyúrd legalább 10 percig, amíg rugalmas, egynemű tésztát nem kapsz. Ha túl ragadós, adj hozzá kevés lisztet, de ne legyen túl kemény.
A tészta állaga fontos, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy, mert akkor nem lesz jó a végeredmény.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 óráig, amíg a duplájára nő. Ezalatt könnyű, levegős állagot kap.
A kelesztéshez ideális hőmérséklet 25-30°C. Ha nincs meleg hely, a sütőt is használhatod, ha a legalacsonyabb hőfokra állítod.
A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre, formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd ki ovális formára.
A gombócokat lisztezett felületen könnyebb kinyújtani.
A kinyújtott naan egyik felére egyenletesen szórd rá a beáztatott és leitatott datolyadarabokat. Hajtsd rá a másik felét, nyomd le finoman, majd kissé nyújtsd meg újra.
A datolyát ne vidd túl közel a szélekhez, mert sütés közben kifolyhat.
Forrósíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna foltok jelennek meg rajtuk.
A serpenyő legyen megfelelően forró, de ne égesd oda a naanokat.
A frissen sült naanokat azonnal kend meg olvasztott vajjal – így még illatosabb és szaftosabb lesz.
A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb alternatívát szeretnél.
Tálald melegen, akár önmagában, akár egy kevés mézzel vagy joghurttal. Kitűnő reggelire vagy desszertként.
A datolyás naan jól illik a különböző sajtokhoz is. Próbáld ki egy krémes kecskesajttal vagy egy pikánsabb camembert-rel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.