Datolyás naan kenyér tálalva

Datolyás naan

A datolya az arab és mediterrán konyha egyik legősibb alapanyaga, amely természetes édességével kiválóan párosítható tésztás ételekkel. A datolyás naan a klasszikus indiai kenyér és az aszalt gyümölcsös desszertek különleges fúziója. Ahogy a naan sül, a datolya belül megpuhul és szaftossá válik, míg kívül a tészta aranybarnára pirul – a konyhát édes, karamellás illatok töltik be. Tipp: csak magozott datolyát használj, és mindig jól itasd le az áztatás után, hogy ne áztassa el a tésztát sütés közben. A vajjal való kenés még puhábbá és fényesebbé teszi a naan felületét. Ez a naan tökéletes egy pohár meleg tea mellé, reggelinek, vagy akár ünnepi desszertként is. Tálalhatod fahéjas porcukorral vagy vaníliás joghurttal.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1360 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
10 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
100 g Aszalt datolya (magozott)
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az aszalt datolyát aprítsd fel kis darabokra, majd áztasd be langyos vízbe 10 percre, hogy megpuhuljon. Ezután szűrd le és itasd le papírtörlővel.

    Ha nagyon kemény a datolya, hosszabb ideig is áztathatod. A lényeg, hogy könnyen lehessen vele dolgozni.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, élesztőt, cukrot és sót – ez adja a naan tésztájának alapját.

    Használhatsz más lisztet is, például teljes kiőrlésű búzalisztet, de ebben az esetben szükség lehet egy kicsit több vízre.

    3

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.

    A joghurt legyen szobahőmérsékletű, hogy ne hűtse le a tésztát.

    4

    Gyúrd legalább 10 percig, amíg rugalmas, egynemű tésztát nem kapsz. Ha túl ragadós, adj hozzá kevés lisztet, de ne legyen túl kemény.

    A tészta állaga fontos, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy, mert akkor nem lesz jó a végeredmény.

    5

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 óráig, amíg a duplájára nő. Ezalatt könnyű, levegős állagot kap.

    A kelesztéshez ideális hőmérséklet 25-30°C. Ha nincs meleg hely, a sütőt is használhatod, ha a legalacsonyabb hőfokra állítod.

    6

    A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre, formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd ki ovális formára.

    A gombócokat lisztezett felületen könnyebb kinyújtani.

    7

    A kinyújtott naan egyik felére egyenletesen szórd rá a beáztatott és leitatott datolyadarabokat. Hajtsd rá a másik felét, nyomd le finoman, majd kissé nyújtsd meg újra.

    A datolyát ne vidd túl közel a szélekhez, mert sütés közben kifolyhat.

    8

    Forrósíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyő legyen megfelelően forró, de ne égesd oda a naanokat.

    9

    A frissen sült naanokat azonnal kend meg olvasztott vajjal – így még illatosabb és szaftosabb lesz.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb alternatívát szeretnél.

    10

    Tálald melegen, akár önmagában, akár egy kevés mézzel vagy joghurttal. Kitűnő reggelire vagy desszertként.

    A datolyás naan jól illik a különböző sajtokhoz is. Próbáld ki egy krémes kecskesajttal vagy egy pikánsabb camembert-rel.