Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig.
A tej hőmérséklete legyen langyos, ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A vajat ne forrón add hozzá a tésztához. A tészta akkor jó, ha elválik a tál falától és nem ragad.
A datolyát hámozd meg, és apró darabokra vágd. Add hozzá a tésztához, és jól dolgozd bele.
A datolyát érdemes apróra vágni, hogy egyenletesen oszlájon el a tésztában. Ha a datolya nagyon kemény, áztasd be pár percre meleg vízbe, hogy puhább legyen.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.
A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta. A keléshez ideális hely a radiátor közelében vagy a langyos sütőben.
Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.
A tésztát lisztezett felületen formázd, hogy ne ragadjon.
Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig.
Ez a második kelesztés segít, hogy a perecek még könnyebbek legyenek.
Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral. Ezzel egy finom, karamellizált réteget kapsz a perecek tetején.
A tojást alaposan verd fel, hogy egyenletesen lefedje a pereceket. A barna cukor helyett használhatsz kristálycukrot is.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a pereceket, és ha túl gyorsan barnulnak, vedd alacsonyabbra a hőfokot.
Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A datolya édes íze és a karamellizált cukor tökéletes párosítást alkot.
A kihűlt pereceket légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjanak ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.