Datolyás perec tálalva

Datolyás perec

A datolyás perec egy különleges magyar édesség, amely a datolya természetes édességét ötvözi a kelt tészta puhaságával és a fahéjas cukor édességével. A datolya egy különleges gyümölcs, amely rendkívül édes, és igazi ínycsiklandó kiegészítője a pereceknek. Képzeld el, ahogy a frissen sült datolyás perec illata betölti a konyhát, miközben a datolya és a sült cukor meleg aromája körülölel. Ez az édesség ideális választás családi összejövetelekhez, ünnepekre vagy egy kellemes délutáni tea mellé. A datolya és a fahéj kombinációja garantáltan elvarázsol mindenkit.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Élesztő
50 g Cukor
5 g
80 g Vaj
1 db Tojás
100 g Datolya
30 g Barna cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig.

    A tej hőmérséklete legyen langyos, ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A vajat ne forrón add hozzá a tésztához. A tészta akkor jó, ha elválik a tál falától és nem ragad.

    3

    A datolyát hámozd meg, és apró darabokra vágd. Add hozzá a tésztához, és jól dolgozd bele.

    A datolyát érdemes apróra vágni, hogy egyenletesen oszlájon el a tésztában. Ha a datolya nagyon kemény, áztasd be pár percre meleg vízbe, hogy puhább legyen.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta. A keléshez ideális hely a radiátor közelében vagy a langyos sütőben.

    5

    Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.

    A tésztát lisztezett felületen formázd, hogy ne ragadjon.

    6

    Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a perecek még könnyebbek legyenek.

    7

    Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral. Ezzel egy finom, karamellizált réteget kapsz a perecek tetején.

    A tojást alaposan verd fel, hogy egyenletesen lefedje a pereceket. A barna cukor helyett használhatsz kristálycukrot is.

    8

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a pereceket, és ha túl gyorsan barnulnak, vedd alacsonyabbra a hőfokot.

    9

    Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A datolya édes íze és a karamellizált cukor tökéletes párosítást alkot.

    A kihűlt pereceket légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjanak ki.