Datolyás-rumos Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

Datolyás-rumos Stollen

A Stollen Németország egyik legismertebb ünnepi süteménye, melynek története a középkorra nyúlik vissza. A datolyás-rumos változat egy izgalmas, újragondolt verzió, mely ötvözi a hagyományos tészta gazdagságát a datolya édességével és a rum fűszeres melegségével. A datolya természetes cukortartalma lágy édességet ad, míg a rum kiemeli a fűszeres jegyeket – így minden falat különleges élményt nyújt. Ez a stollen tökéletes kiegészítője lehet az ünnepi reggelinek, délutáni forralt bornak vagy gasztroajándékként is megállja a helyét. Tipp: ha marad egy kevés, pirítva is mennyei!

Előkészület 40 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 20 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
200 ml Meleg tej
80 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
150 g Apróra vágott datolya (mag nélkül)
50 ml Sötét rum
80 g Durvára vágott dió
2 tk. Mézeskalács fűszerkeverék
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A datolyát aprítsd fel és öntsd le a rummal. Hagyd állni legalább 30 percig, hogy jól magába szívja az ízeket. TIPP: akár előző este is beáztathatod, még intenzívebb ízért.

    Ha gyerekek is esznek a stollenből, a rumot helyettesítheted narancslével vagy almalével.

    2

    Szitáld a lisztet egy nagy tálba, keverd össze az élesztővel, cukorral és a mézeskalács fűszerkeverékkel.

    A fűszerkeveréket te magad is összeállíthatod, ha nincs készen kapható. Használj fahéjat, szegfűszeget, gyömbért és szerecsendiót.

    3

    Add hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Gyúrd össze, míg puha, ruganyos tésztát kapsz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és szép, fényes felületű lesz.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni 1 óráig, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a kikapcsolt sütő, enyhén meglangyosítva. Ha nincs elég meleg, tegyél mellé egy tál forró vizet.

    5

    Keverd bele a beáztatott datolyát (a rumot ne öntsd le) és a durvára vágott diót. Egyenletesen oszlasd el a tésztában.

    A diót előzőleg pirítsd meg, hogy intenzívebb legyen az íze.

    6

    Formázd meg a klasszikus stollent: nyújtsd oválisra, majd hosszában hajtsd vissza az egyik oldalát, hogy fedje a másikat.

    A formázásnál figyelj, hogy a stollen egyenletes vastagságú legyen, hogy egyenletesen süljön.

    7

    Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, pihentesd még 30 percig, közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).

    A pihentetés segít, hogy a stollen még szebben megkeljen a sütőben.

    8

    Süsd 35–40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha a teteje túl gyorsan pirul, fedd le sütőpapírral. Hűtsd ki teljesen.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, és tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a tészta.

    9

    Szórd meg porcukorral. Tipp: légmentesen tárolva 2-3 nap után még puhább, ízletesebb lesz.

    A porcukrot csak a teljesen kihűlt kalácsra szórd, különben megolvad.