A datolyát aprítsd fel és öntsd le a rummal. Hagyd állni legalább 30 percig, hogy jól magába szívja az ízeket. TIPP: akár előző este is beáztathatod, még intenzívebb ízért.
Ha gyerekek is esznek a stollenből, a rumot helyettesítheted narancslével vagy almalével.
Szitáld a lisztet egy nagy tálba, keverd össze az élesztővel, cukorral és a mézeskalács fűszerkeverékkel.
A fűszerkeveréket te magad is összeállíthatod, ha nincs készen kapható. Használj fahéjat, szegfűszeget, gyömbért és szerecsendiót.
Add hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Gyúrd össze, míg puha, ruganyos tésztát kapsz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és szép, fényes felületű lesz.
Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni 1 óráig, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a kikapcsolt sütő, enyhén meglangyosítva. Ha nincs elég meleg, tegyél mellé egy tál forró vizet.
Keverd bele a beáztatott datolyát (a rumot ne öntsd le) és a durvára vágott diót. Egyenletesen oszlasd el a tésztában.
A diót előzőleg pirítsd meg, hogy intenzívebb legyen az íze.
Formázd meg a klasszikus stollent: nyújtsd oválisra, majd hosszában hajtsd vissza az egyik oldalát, hogy fedje a másikat.
A formázásnál figyelj, hogy a stollen egyenletes vastagságú legyen, hogy egyenletesen süljön.
Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, pihentesd még 30 percig, közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
A pihentetés segít, hogy a stollen még szebben megkeljen a sütőben.
Süsd 35–40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha a teteje túl gyorsan pirul, fedd le sütőpapírral. Hűtsd ki teljesen.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, és tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a tészta.
Szórd meg porcukorral. Tipp: légmentesen tárolva 2-3 nap után még puhább, ízletesebb lesz.
A porcukrot csak a teljesen kihűlt kalácsra szórd, különben megolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.