Dinkelbrot német tönkölykenyér frissen sütve

Dinkelbrot - Német tönkölykenyér

A dinkelbrot egy hagyományos német tönkölykenyér, amelyet évszázadok óta készítenek a német vidéki régiókban. A tönkölybúza egy ősi gabonaféle, amely gazdag rostokban és ásványi anyagokban, így táplálóbb alternatívát kínál a hagyományos búzakenyerekhez képest. A dinkelbrot jellegzetesen sűrű, enyhén diós ízű kenyér, amely magvakkal gazdagítva még ízletesebb. Németországban gyakran fogyasztják reggelire, vajjal vagy sajtokkal, de kiváló alapja lehet szendvicseknek is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Tönkölyliszt
7 g Száraz élesztő
350 ml Langyos víz
10 g
15 g Méz
50 g Napraforgómag
30 g Lenmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, a mézet és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A méz segít az élesztőnek felfutni.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a tönkölylisztet és a sót.

    A sót mindig keverd a liszthez, mielőtt az élesztőt hozzáadnád, mert közvetlen érintkezésben gátolhatja az élesztő működését.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős keveréket, és dolgozd ki egy lágy, de rugalmas tésztává.

    A tésztának akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad túlságosan a kézhez. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de óvatosan, nehogy túl kemény legyen.

    4

    Dolgozd bele a napraforgómagot és a lenmagot, majd takard le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő, vagy egy langyos radiátor közelében. A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta.

    5

    Formázz belőle egy hosszúkás veknit, és helyezd egy kivajazott kenyérformába.

    A kenyérformát alaposan vajazd ki, vagy használj sütőpapírt, hogy a kenyér könnyen kijöjjön sütés után.

    6

    Takard le és hagyd pihenni további 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    Ez a második kelesztés segít a kenyérnek, hogy még könnyebb és levegősebb legyen.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és tegyél egy kis tál vizet a sütő aljába a gőzképződéshez.

    A gőz segít a kenyérnek, hogy szép fényes és ropogós héja legyen. Ha nincs gőzölős sütőd, akkor a sütő aljába helyezett vízzel tudsz gőzt generálni.

    8

    Süsd a kenyeret 40-45 percig, amíg aranybarnára sül és kopogtatásra üreges hangot ad.

    A sütési idő függ a sütődtől. Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd szeletelve fogyaszd.

    A kenyérnek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt szeletelnéd, különben könnyen morzsálódik és nehezebb szeletelni.