Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, a mézet és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A méz segít az élesztőnek felfutni.
Egy nagy tálban keverd össze a tönkölylisztet és a sót.
A sót mindig keverd a liszthez, mielőtt az élesztőt hozzáadnád, mert közvetlen érintkezésben gátolhatja az élesztő működését.
Öntsd hozzá az élesztős keveréket, és dolgozd ki egy lágy, de rugalmas tésztává.
A tésztának akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad túlságosan a kézhez. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de óvatosan, nehogy túl kemény legyen.
Dolgozd bele a napraforgómagot és a lenmagot, majd takard le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.
A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő, vagy egy langyos radiátor közelében. A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta.
Formázz belőle egy hosszúkás veknit, és helyezd egy kivajazott kenyérformába.
A kenyérformát alaposan vajazd ki, vagy használj sütőpapírt, hogy a kenyér könnyen kijöjjön sütés után.
Takard le és hagyd pihenni további 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
Ez a második kelesztés segít a kenyérnek, hogy még könnyebb és levegősebb legyen.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és tegyél egy kis tál vizet a sütő aljába a gőzképződéshez.
A gőz segít a kenyérnek, hogy szép fényes és ropogós héja legyen. Ha nincs gőzölős sütőd, akkor a sütő aljába helyezett vízzel tudsz gőzt generálni.
Süsd a kenyeret 40-45 percig, amíg aranybarnára sül és kopogtatásra üreges hangot ad.
A sütési idő függ a sütődtől. Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd szeletelve fogyaszd.
A kenyérnek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt szeletelnéd, különben könnyen morzsálódik és nehezebb szeletelni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.