Dió fagylalt tálalva

Dió fagylalt

A dió fagylalt egy klasszikus és ízletes desszert, amely a dió gazdag, földes aromáját ötvözi a fagylalt krémes állagával. A diót már az ókorban is nagyra értékelték, és számos kultúrában használták édességek készítésére. A pirított dió különösen intenzív ízt ad a fagylaltnak, amelyet a házi készítés során könnyedén elérhetünk. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, egy kis karamellöntettel vagy csokoládéforgáccsal is gazdagíthatod a receptet. Ez a fagylalt tökéletes választás egy hűsítő desszertként, amely minden diókedvelő szívét megdobogtatja. Próbáld ki ezt az egyszerű, de mennyei dió fagylalt receptet, és élvezd az intenzív dióíz minden kanálnál!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Darált dió
300 ml Tejszín
250 ml Tej
100 g Kristálycukor
4 db Tojássárgája
1 tk. Vanília kivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a darált diót alacsony lángon 2-3 percig, amíg illatos lesz. Ügyelj arra, hogy ne égjen meg.

    A dió pirítása kiemeli az ízét, de figyelj rá, mert könnyen megég.

    2

    Egy lábosban keverd össze a tejszínt, a tejet és a cukrot, majd közepes lángon melegítsd addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ne forrald fel.

    A cukornak teljesen fel kell oldódnia, különben a fagylalt állaga nem lesz tökéletes.

    3

    Egy külön tálban verd fel a tojássárgáját, majd fokozatosan keverj hozzá egy keveset a meleg tejkeverékből, hogy a tojás ne csapódjon ki.

    Ez a temperálás elengedhetetlen, hogy a tojás ne rántotta formájában kössön meg a fagylaltban.

    4

    Öntsd vissza a tojásos keveréket a lábosba, és alacsony lángon folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát.

    Fontos a folyamatos keverés, hogy ne égjen le és ne csomósodjon össze a krém. Akkor jó, ha a kanál hátán egyenletesen megmarad a krémréteg.

    5

    Vedd le a tűzről, add hozzá a pirított darált diót és a vanília kivonatot, majd keverd jól össze. Hagyd a keveréket teljesen kihűlni szobahőmérsékleten.

    A vanília kivonat tovább fokozza az ízeket. Fontos, hogy teljesen kihűljön a keverék, mielőtt a fagylaltgépbe kerül.

    6

    Öntsd a keveréket fagylaltgépbe, és a gyártó utasításai szerint készítsd el. Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy zárható edénybe, és óránként keverd át a fagyasztás során.

    A fagylaltgép használata megkönnyíti a munkát, de kézzel is finom fagylaltot készíthetsz, ha óránként átkevered, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.

    7

    Legalább 4-5 órát hagyd a fagyasztóban, hogy megfelelő állagú legyen. Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni.

    A tálalás előtti pihentetés megkönnyíti a gombócolást és az ízek jobban érvényesülnek.