Készítsd elő az élesztőt egy kis langyos tejben egy csipet cukorral, és várj 10 percet, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A 10 perc letelte után az élesztős tejnek habosnak kell lennie, ez jelzi, hogy az élesztő aktív.
A lisztet morzsold össze a vajjal, majd add hozzá a felfutott élesztőt, a maradék tejet, cukrot, és a tojások sárgáját. Dolgozd ki a tésztát homogénre.
A vaj legyen hideg, amikor a liszttel morzsolod össze, így lesz a tészta omlós. Ne dolgozd túl a tésztát, mert kemény lesz a bejgli.
Tedd a tésztát letakarva langyos helyre 1 órára, hogy megkeljen.
A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. Ha nincs langyos helyed, a sütőt is bekapcsolhatod a legkisebb fokozatra, és ott kelesztheted a tésztát.
Közben készítsd el a tölteléket: a darált diót keverd össze a porcukorral, vaníliás cukorral és annyi tejjel, hogy kenhető masszát kapj.
A töltelék ne legyen túl híg, mert kifolyik a bejgliből sütés közben. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kis tejet.
Nyújtsd ki a megkelt tésztát vékony téglalap alakúra, és egyenletesen kend meg a diós töltelékkel.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. A tölteléket egyenletesen kend el, hogy mindenhol ugyanolyan vastag legyen a bejgli.
Tekerd fel szorosan a tésztát, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg a tetejét tojással.
A tésztát szorosan tekerd fel, hogy ne maradjon levegő a töltelék és a tészta között. A tojással való kenés előtt szúrd meg a tésztát villával, hogy ne repedjen meg sütés közben. A tojást kétszer kend rá, a második réteget az első megszáradása után.
Süsd előmelegített sütőben 180°C-on 35-40 percig, amíg aranybarnára nem sül.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a bejglire. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. Sütés után hagyd a bejglit a tepsiben kihűlni, mielőtt felszeleteled.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.