Frissen sült diós bejgli szeletek.

Diós bejgli

A diós bejgli hagyományos magyar karácsonyi sütemény, amely generációk óta az ünnepi asztalok dísze. Eredetileg sziléziai gyökerekkel rendelkezik, de mára a magyar konyha szerves része lett. A bejgli töltelékei változatosak lehetnek, de a dió és a mák a legnépszerűbbek, szimbolizálva a bőséget és jólétet.

Előkészület 1 óra 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 2 óra 10 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 g Vaj
200 ml Tej
100 g Cukor
25 g Élesztő
2 db Tojás
300 g Dió
100 g Porcukor
2 ek. Tejföl
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az élesztőt egy kis langyos tejben egy csipet cukorral, és várj 10 percet, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A 10 perc letelte után az élesztős tejnek habosnak kell lennie, ez jelzi, hogy az élesztő aktív.

    2

    A lisztet morzsold össze a vajjal, majd add hozzá a felfutott élesztőt, a maradék tejet, cukrot, és a tojások sárgáját. Dolgozd ki a tésztát homogénre.

    A vaj legyen hideg, amikor a liszttel morzsolod össze, így lesz a tészta omlós. Ne dolgozd túl a tésztát, mert kemény lesz a bejgli.

    3

    Tedd a tésztát letakarva langyos helyre 1 órára, hogy megkeljen.

    A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. Ha nincs langyos helyed, a sütőt is bekapcsolhatod a legkisebb fokozatra, és ott kelesztheted a tésztát.

    4

    Közben készítsd el a tölteléket: a darált diót keverd össze a porcukorral, vaníliás cukorral és annyi tejjel, hogy kenhető masszát kapj.

    A töltelék ne legyen túl híg, mert kifolyik a bejgliből sütés közben. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kis tejet.

    5

    Nyújtsd ki a megkelt tésztát vékony téglalap alakúra, és egyenletesen kend meg a diós töltelékkel.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. A tölteléket egyenletesen kend el, hogy mindenhol ugyanolyan vastag legyen a bejgli.

    6

    Tekerd fel szorosan a tésztát, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg a tetejét tojással.

    A tésztát szorosan tekerd fel, hogy ne maradjon levegő a töltelék és a tészta között. A tojással való kenés előtt szúrd meg a tésztát villával, hogy ne repedjen meg sütés közben. A tojást kétszer kend rá, a második réteget az első megszáradása után.

    7

    Süsd előmelegített sütőben 180°C-on 35-40 percig, amíg aranybarnára nem sül.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a bejglire. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. Sütés után hagyd a bejglit a tepsiben kihűlni, mielőtt felszeleteled.