Diós cannoli tálalva

Diós cannoli

A dió az európai gasztronómiában évszázadok óta kiemelt szerepet tölt be – gazdag íze és beltartalmi értékei miatt számos édesség és sütemény alapanyaga. A cannoli, mint olasz klasszikus, a dióval egy újabb ízdimenzióval gazdagodik. Ez a diós verzió különösen jól illik őszi-téli időszakban, de ünnepi alkalmakra vagy különleges vendégvárónak is tökéletes. A mascarpone krém lágyítja a dió enyhe kesernyésségét, így harmonikus, krémes tölteléket kapunk. Tipp: ha szeretnéd még intenzívebbé tenni, piríts meg egy kevés diót, és keverd bele durvára vágva a töltelékbe. A cannoli héjat érdemes előre kisütni, de a krémet csak tálalás előtt töltsd bele, így marad igazán ropogós a desszert.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 55 perc
1430 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Liszt
30 g Cukor
30 g Vaj
1 db Tojás
40 ml Fehérbor
1 csipet
150 g Diókrém
100 g Mascarpone
30 g Porcukor
1 tk. Vanília kivonat
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, cukrot és sót. Add hozzá a vajat, a tojást és a fehérbort, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává. Tekerd fóliába, és pihentesd hűtőben legalább 30 percig.

    A tésztát ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz. A fehérbor helyett használhatsz egy kevés ecetet is, ez segít a tészta rugalmasságában.

    2

    A töltelékhez keverd össze a diókrémet, mascarponét, porcukrot és vaníliát. Dolgozd össze alaposan spatulával, amíg egynemű krémet kapsz. Helyezd a hűtőbe 30 percre, hogy könnyen tölthető legyen.

    Ha a diókrémed nem elég édes, adj hozzá több porcukrot. A mascarpone helyett használhatsz ricottát is, de ebben az esetben először csepegtesd le a felesleges vizet.

    3

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki vékonyra, majd vágj 10x10 cm-es négyzeteket. Tekerd fel fém cannoli formákra, és a széleket enyhén nedvesítsd be, majd jól nyomd össze, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

    A tésztát minél vékonyabbra nyújtsd ki, hogy ropogósabb legyen a cannoli. Ha nincs cannoli formád, akkor alufóliából is készíthetsz.

    4

    Hevítsd fel az olajat egy mély edényben 180°C-ra. Süss 2-3 cannolit egyszerre, aranybarnára. Szedd ki papírtörlőre, hogy az olaj lecsöpögjön, majd amikor kihűlt, óvatosan húzd le a formákról.

    Az olaj hőmérsékletét tartsd állandóan 180°C-on, különben a cannoli vagy túl gyorsan sül meg kívül, és nyers marad belül, vagy túl sok olajat szív magába. Használj hőmérőt a pontos méréshez.

    5

    A kihűlt héjakat habzsák segítségével töltsd meg a diós krémmel. Ügyelj arra, hogy mindkét végét megtöltsd, így lesz teljes a töltelék. A frissesség megőrzése érdekében tálalás előtt töltsd meg.

    Ha nincs habzsákod, használhatsz egy sima zacskót is, aminek levágod a sarkát. A cannolit közvetlenül tálalás előtt töltsd meg, mert a töltelék meglágyítja a tésztát.

    6

    Tálalás előtt szórd meg porcukorral. A dió aromás, enyhén füstös íze remekül passzol a krémes mascarponéhoz, így díszítésre nincs szükség. Frissen fogyasztva a legfinomabb.

    A porcukor mellett díszítheted a cannolit aprított dióval vagy csokoládéforgáccsal is.