Először is, keverd össze a meleg vizet, cukrot és élesztőt egy tálban, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg az élesztő felhabzik.
A víz ne legyen túl forró, mert megöli az élesztőt. Olyan hőmérsékletű víz legyen, hogy kellemesen langyosnak érezd.
A lisztet és a sót egy nagy tálba tedd, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és a tejet. Kezdd el összegyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis extra lisztet.
A tészta ne legyen túl lágy, inkább ragadós. Ha túlságosan ragad, pici lisztet adj hozzá.
Helyezd a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrd pár percig. Amikor kész, tedd vissza a tálba, takard le, és hagyd pihenni meleg helyen körülbelül 1 órán át.
A tészta akkor jó, ha kétszer akkora lesz a pihentetés végére. Ha nincs elég meleg helyed, egy sütőben is pihentetheted a tésztát 30°C-on.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A diót vágd apróra, majd keverd el a fahéjjal és a mézzel.
A diót előre megpiríthatod egy serpenyőben, hogy még intenzívebb ízt kapj.
A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő darabra, és mindegyik darabot lapítsd ki egyenletes koronggá.
Használj lisztet a munkafelületen, hogy elkerüld a tészta ragadását.
A közepére egy evőkanálnyi diótölteléket helyezd, majd húzd össze a tésztát, hogy a töltelék ne essen ki, és formázz belőle kis golyókat.
Ne töltsd túl a tésztát, mert könnyen kifolyhat a töltelék sütés közben.
Melegítsd fel a vajat egy serpenyőben, és a töltött tésztagolyókat süsd meg közepes lángon 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg szépen meg nem barnulnak.
A vaj segít, hogy a tészta ropogós legyen, de ügyelj rá, hogy ne égjen meg!
Tálalás előtt szórd meg egy kis porcukorral, és már fogyasztható is.
Frissen a legfinomabb, ha azonnal fogyasztod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.