Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy melegebb, mint a testhőmérséklet.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a darált diót.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a só és a cukor egyenletesen eloszoljon.
Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A vaj ne legyen túl forró, mert az is árthat az élesztőnek. Hagyd kicsit hűlni, mielőtt a tésztához adod.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához, de még puha és rugalmas. A lisztet vagy tejet apránként adagold, hogy ne legyen túl kemény a tészta.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltad. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az gátolja a kelést.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A lisztezés segít, hogy a tészta ne ragadjon az asztalhoz. A kiszaggatott fánkokat ne tedd túl közel egymáshoz, mert kelés közben összenőhetnek.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelés nagyon fontos, mert ettől lesznek igazán könnyűek és levegősek a fánkok.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Ha nincs hőmérőd, ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kenyérkockával. Ha az olajban 1 perc alatt aranybarnára sül, akkor jó a hőmérséklet.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így kevésbé lesz zsíros a fánk.
Mázhoz melegítsd fel a mézet, és forgasd bele a fánkokat, majd szórd meg extra darált dióval.
A mézet óvatosan melegítsd, nehogy karamellizálódjon. Csak annyira melegítsd, hogy folyékonyabb legyen.
Tálald frissen, hogy a méz és a dió ízei tökéletes harmóniában érvényesüljenek.
Frissen a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárd le, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.