Diós-mézes fánk tálalva

Diós-mézes fánk

A diós-mézes fánk egy különleges finomság, amely a méz természetes édességét és a dió ropogós textúráját ötvözi. A méz kellemes karamellizált ízt ad a fánkoknak, míg a darált dió plusz mélységet és karaktert kölcsönöz. Ez a fánk nemcsak ízében, hanem látványában is különleges, és kiválóan illik ünnepi alkalmakhoz vagy egy meghitt, családi desszertként.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
100 g Darált dió
100 g Méz
50 g Porcukor
500 ml Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy melegebb, mint a testhőmérséklet.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a darált diót.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a só és a cukor egyenletesen eloszoljon.

    3

    Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A vaj ne legyen túl forró, mert az is árthat az élesztőnek. Hagyd kicsit hűlni, mielőtt a tésztához adod.

    4

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához, de még puha és rugalmas. A lisztet vagy tejet apránként adagold, hogy ne legyen túl kemény a tészta.

    5

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltad. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az gátolja a kelést.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A lisztezés segít, hogy a tészta ne ragadjon az asztalhoz. A kiszaggatott fánkokat ne tedd túl közel egymáshoz, mert kelés közben összenőhetnek.

    7

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelés nagyon fontos, mert ettől lesznek igazán könnyűek és levegősek a fánkok.

    8

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Ha nincs hőmérőd, ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kenyérkockával. Ha az olajban 1 perc alatt aranybarnára sül, akkor jó a hőmérséklet.

    9

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így kevésbé lesz zsíros a fánk.

    10

    Mázhoz melegítsd fel a mézet, és forgasd bele a fánkokat, majd szórd meg extra darált dióval.

    A mézet óvatosan melegítsd, nehogy karamellizálódjon. Csak annyira melegítsd, hogy folyékonyabb legyen.

    11

    Tálald frissen, hogy a méz és a dió ízei tökéletes harmóniában érvényesüljenek.

    Frissen a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárd le, hogy ne száradjon ki.