Egy tálban morzsold össze a lisztet, vajat és porcukrot, majd add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet. Gyúrd sima tésztává. TIPP: Dolgozz gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg.
A vaj legyen nagyon hideg, akár fagyos is, hogy könnyen morzsolható legyen és ne olvadjon meg a kezed melegétől.
Formázz a tésztából gombócot, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
A pihentetés azért fontos, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen, és ne húzódjon össze sütés közben. Ha van időd, akár egy órára is beteheted a hűtőbe.
Közben készítsd el a diós tölteléket: egy lábasban melegítsd fel a tejet, add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a fahéjat, majd keverd bele a darált diót. TIPP: Ne forrald túl, csak éppen melegítsd össze az alapanyagokat.
A dió lehet enyhén pirított is, ez mélyebb ízt ad a tölteléknek. Vigyázz, hogy ne égjen meg!
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy piteformát.
A kivajazott formát liszttel is megszórd, így biztosan nem ragad le a pite.
Nyújtsd ki a tészta kétharmadát, és béleld ki vele a piteformát. TIPP: Egy sodrófára tekerve könnyen áthelyezheted a tésztát.
A tésztát nyújtsd ki két sütőpapír között, így nem fog ráragadni a nyújtódeszkára. A felesleges tésztát vágd le a forma szélén.
Töltsd meg a formát a diós töltelékkel, majd a maradék tésztából vágj csíkokat, és helyezd a tetejére rács formában.
A tésztacsíkokat kend meg tojással, hogy szép fényesek legyenek sütés után.
Süsd a pitét 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. TIPP: Ha a szélek túl gyorsan barnulnak, fedd le őket alufóliával.
Ha a pite teteje nagyon barnul, de a tészta még nem sült át teljesen, takard le alufóliával, és süsd tovább.
Hűtsd le a pitét, majd szeleteld fel, és tálald. TIPP: Porcukorral megszórva még ízletesebb.
A pitét hagyd teljesen kihűlni, mielőtt felszeleteled, különben könnyen széteshet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.