Diós pite aranybarna tésztával és dióval töltve

Diós pite

A diós pite egy igazi klasszikus desszert, amelyet a dió gazdag íze és a puha tészta tesz ellenállhatatlanná. Ez a recept tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen szó egy családi vacsoráról vagy egy baráti összejövetelről. A házi pite illata és íze mindig különleges hangulatot teremt az asztal körül. Próbáld ki, és hozd el a tradicionális ízeket az otthonodba ezzel a finomsággal!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
150 g Vaj
100 g Porcukor
1 db Tojássárgája
2 ek. Hideg víz
200 g Darált dió
100 g Cukor
100 ml Tej
1 csomag Vaníliás cukor
1 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban morzsold össze a lisztet, vajat és porcukrot, majd add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet. Gyúrd sima tésztává. TIPP: Dolgozz gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    A vaj legyen nagyon hideg, akár fagyos is, hogy könnyen morzsolható legyen és ne olvadjon meg a kezed melegétől.

    2

    Formázz a tésztából gombócot, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.

    A pihentetés azért fontos, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen, és ne húzódjon össze sütés közben. Ha van időd, akár egy órára is beteheted a hűtőbe.

    3

    Közben készítsd el a diós tölteléket: egy lábasban melegítsd fel a tejet, add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a fahéjat, majd keverd bele a darált diót. TIPP: Ne forrald túl, csak éppen melegítsd össze az alapanyagokat.

    A dió lehet enyhén pirított is, ez mélyebb ízt ad a tölteléknek. Vigyázz, hogy ne égjen meg!

    4

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy piteformát.

    A kivajazott formát liszttel is megszórd, így biztosan nem ragad le a pite.

    5

    Nyújtsd ki a tészta kétharmadát, és béleld ki vele a piteformát. TIPP: Egy sodrófára tekerve könnyen áthelyezheted a tésztát.

    A tésztát nyújtsd ki két sütőpapír között, így nem fog ráragadni a nyújtódeszkára. A felesleges tésztát vágd le a forma szélén.

    6

    Töltsd meg a formát a diós töltelékkel, majd a maradék tésztából vágj csíkokat, és helyezd a tetejére rács formában.

    A tésztacsíkokat kend meg tojással, hogy szép fényesek legyenek sütés után.

    7

    Süsd a pitét 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. TIPP: Ha a szélek túl gyorsan barnulnak, fedd le őket alufóliával.

    Ha a pite teteje nagyon barnul, de a tészta még nem sült át teljesen, takard le alufóliával, és süsd tovább.

    8

    Hűtsd le a pitét, majd szeleteld fel, és tálald. TIPP: Porcukorral megszórva még ízletesebb.

    A pitét hagyd teljesen kihűlni, mielőtt felszeleteled, különben könnyen széteshet.