Diós sütőtökkrémleves tálalva

Diós sütőtökkrémleves

A sütőtökkrémleves az őszi szezon egyik legkedveltebb fogása, amelyet a diós változat még különlegesebbé tesz. A dió ropogós textúrája és enyhén édeskés íze remekül kiegészíti a sütőtök természetes édességét. Magyarországon a sütőtök az őszi és téli konyha egyik alapanyaga, amelyből leves, püré és sütemény is készülhet. Ez a recept tökéletes választás egy hűvös estén, amikor egy meleg, fűszeres és tápláló ételre vágysz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
340 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Sütőtök
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
50 g Dió
800 ml Zöldségleves alaplé
150 ml Tejszín
1 ek. Méz
1 csipet Őrölt szerecsendió
1 csipet Őrölt fahéj
1 tk.
1 csipet Fekete bors
2 ek. Pirított dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt hámozd meg, magozd ki, és vágd kisebb kockákra. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd fel.

    A sütőtök hámozásához használj éles kést vagy zöldséghámozót. A kisebb kockákra vágás lerövidíti a főzési időt.

    2

    Egy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a vöröshagymát és fokhagymát. Párold üvegesre 3-4 perc alatt.

    Vigyázz, hogy a hagyma ne barnuljon meg, mert az keserű ízt adhat a levesnek. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve párold.

    3

    Add hozzá a sütőtökkockákat, majd pirítsd 5 percig, hogy kissé karamellizálódjanak és intenzívebb legyen az ízük.

    A karamellizálódás során a sütőtök íze édesebb és mélyebb lesz. Ne felejtsd el időnként megkeverni, hogy ne égjen le.

    4

    Öntsd hozzá a zöldségleves alaplevet, majd forrald fel. Főzd közepes lángon 20 percig, amíg a sütőtök teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségleves alapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé intenzívebb ízt kölcsönöz a levesnek. A sütőtököt villával ellenőrizheted, hogy megpuhult-e.

    5

    Botmixerrel turmixold simára a levest. Ezután add hozzá a tejszínt, mézet, őrölt szerecsendiót és fahéjat. Keverd alaposan össze.

    A turmixolásnál légy óvatos, mert a forró leves fröcskölhet. A tejszíntől a leves krémesebb lesz, a méz pedig édesíti. A fűszerekkel ízlés szerint variálhatsz.

    6

    Ízesítsd sóval és fekete borssal, majd főzd még 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Kóstold meg a levest, mielőtt sózod, mert a zöldségleves alaplé is tartalmazhat sót. A borsot frissen őrölve add hozzá a legjobb íz érdekében.

    7

    Tálaláskor szórd meg pirított dióval, és opcionálisan csepegtess rá egy kevés tejszínt vagy olívaolajat a szép megjelenés érdekében.

    A diót száraz serpenyőben pirítsd meg, hogy intenzívebb legyen az íze. A tejszínnel vagy olívaolajjal dekoratívabbá teheted a levest.