Doi ilish gyömbérrel, joghurtos szószban tálalva egy mély tálban

Doi ilish gyömbérrel

A doi ilish a bengáli konyha egyik legismertebb és legnemesebb fogása, amelyet különleges alkalmakkor szolgálnak fel. Az étel története mélyen gyökerezik Banglades és Nyugat-Bengália kulináris hagyományaiban, ahol a hilsa (ilish) halat valódi kincsként tisztelik. A gyömbér hozzáadása egy modernebb változatot képvisel, amely intenzívebbé teszi a szósz karakterét, miközben megőrzi a tradicionális vonásokat. Technikai tanács: a joghurtot mindig habverővel simítsd el a főzés előtt, így biztosan nem csapódik ki. A mustárolaj intenzív íze nem mindenki számára megszokott – előmelegítve azonban szelídül. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a Doi ilish lassan elkészül. Egy tányér ebből az ételből nem csupán ízekkel, hanem történelemmel és kultúrával is gazdagít.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Ilish (hilsa) halfilé
150 g Sűrű joghurt
20 g Friss gyömbér
2 db Zöld chili
1 tk. Sárga mustármag
3 ek. Mustárolaj
0.5 tk. Kurkumapor
1 tk.
0.5 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg az ilish (hilsa) halfiléket, majd sózd és szórd meg kurkumával. Tedd félre 10 percre pácolódni.

    A kurkuma segít eltávolítani a hal erőteljes illatát, és előkészíti a hőkezeléshez.

    2

    Reszeld le a gyömbért finomra, és készíts belőle pépet. A zöld chilit vágd hosszában ketté.

    Friss gyömbérből készült pép intenzívebb és aromásabb, mint a por formájú.

    3

    Egy kis tálban keverd össze a joghurtot a gyömbérpéppel, mustármaggal, cukorral, sóval és kevés vízzel, hogy sima mártást kapj.

    Használj szobahőmérsékletű joghurtot, hogy ne csapódjon ki főzés közben.

    4

    Egy mély serpenyőben forrósítsd fel a mustárolajat, majd csökkentsd a hőfokot, és óvatosan helyezd bele a pácolt halakat. Süss minden oldalon kb. 2 percig, amíg enyhén megpirul.

    A mustárolajat addig hevítsd, míg enyhén füstölni kezd – így elveszíti nyers, erős illatát.

    5

    Öntsd rá a joghurtos mártást a halra, adj hozzá zöld chilit, és fedd le. Párold alacsony hőfokon 10-12 percig, amíg a hal teljesen megfő és az ízek összeérnek.

    Ne keverd a szószt főzés közben – a hal széteshet! Óvatosan mozgasd a serpenyőt, ha szükséges.

    6

    Tálald forrón, főtt basmati rizs mellé, friss koriander helyett kevés mustárolajjal meglocsolva a tetejét.

    A frissen főtt rizs kiemeli a szósz selymességét és a hal gazdag textúráját.