Dolma halban rizses töltelékkel, friss citromkarikákkal tálalva

Dolma halban

A dolma halban a török konyha egyik különleges étke, amelyet évszázadok óta készítenek. A recept alapját a halban töltött rizs alkotja, amit különféle fűszerekkel és zöldségekkel gazdagítanak. A dolma egy olyan étel, amit különleges alkalmakra, ünnepekre is ajánlanak, de egy könnyed hétköznapi vacsorához is ideális. A hal és a rizs kombinációja gazdag ízvilágot ad az ételnek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Hal (pl. tőkehal vagy harcsa)
200 g Rizs
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 tk. Fűszerpaprika
0.5 tk. Fekete bors
0.5 tk.
2 ek. Petrezselyem
1 db Citrom
400 ml Zöldségleves alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halakat filézd le, és óvatosan szedd le a bőrüket. Az így előkészített halakat sózd be és hagyd pihenni 10-15 percig.

    A filézéshez éles késsel dolgozz, hogy a halhús ne sérüljön. Ha nem vagy biztos a filézésben, kérheted a halasboltban is.

    2

    A rizst öblítsd le, majd egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és pirítsd őket 3-4 percig, amíg üvegesek nem lesznek.

    A hagymát és fokhagymát pirítsd lassú tűzön, hogy ne égjenek meg és ne veszítsenek ízüket.

    3

    Add hozzá a rizst, és pirítsd további 2-3 percig. Ezután öntsd fel a zöldségleves alaplével, add hozzá a fűszerpaprikát, a fekete borsot és a sót. Keverd össze, és hagyd, hogy a rizs felszívja a folyadékot. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés alaplevet.

    Ha szeretnéd, hogy a rizs egy kicsit jobban megpuhuljon, főzd teljesen készre, de ne hagyd túl puhára, mert a töltelékben főni fog még.

    4

    Miután a rizs elkészült, hagyd kicsit hűlni, majd keverd hozzá a finomra vágott petrezselymet, és egy kevés citrom levét.

    A petrezselyem frissességet ad a rizsnek, a citromlé pedig különleges ízt ad.

    5

    A hal filéit töltsd meg a kész rizses töltelékkel. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl szoros, mert a rizs még főzés közben megduzzad.

    Ha a hal túl nagy, akár fel is vághatod kisebb adagokra, hogy könnyebb legyen kezelni.

    6

    A töltött halakat helyezd egy nagyobb lábas aljára, és öntsd rá a maradék alaplevet, hogy éppen ellepje a töltelékeket. Fedd le, és főzd őket 30-40 percig, amíg a rizs és a hal teljesen megpuhulnak.

    A főzés közben ügyelj rá, hogy a halak ne szakadjanak szét. Ha szükséges, pótold az alaplevet.

    7

    Miután elkészültek, tálald a dolmákat frissen facsart citromlével és egy kis olívaolajjal meglocsolva.

    Tálalás előtt citromkarikákkal is díszítheted a dolmákat.