Dongchimi - víz alapú retek kimchi, frissen készítve, tányéron tálalva

Dongchimi - víz alapú retek kimchi

A Dongchimi egy koreai étel, mely a tavasz és a frissesség szimbólumává vált. A víz alapú kimchi a hagyományos erjesztett zöldségek közé tartozik, de az elkészítési módja és az ízesítése különlegessé teszi. A friss retek enyhén savanykás íze és a fokhagyma, gyömbér kombinációja frissítő és harmonikus ízélményt ad. A Dongchimi étel különösen azoknak ajánlott, akik szeretik az enyhébb, de mégis fűszeres ízeket.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 2 perc
100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 kg Fehér retek
1 l Vízi vagy desztilált víz
2 ek.
1 ek. Cukor
1 cm Friss gyömbér
4 gerezd Fokhagyma
1 csipet Nátrium-glutamát (opcionális)
1 tk. Pirospaprika (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A retket alaposan megmosom, majd a végéről levágom a gyökérdarabot és karikákra szeletelem. Az így előkészített retket egy nagy tálba teszem.

    A retek legyen friss és roppanós, hogy megőrizze a textúráját a savanyítás során!

    2

    A vízhez hozzáadom a sót és cukrot, majd alaposan elkeverem, hogy a só és cukor feloldódjon.

    A víz ne legyen túl meleg, hogy ne oldódjon fel túl gyorsan a só, hanem biztosan oldódjon fel teljesen.

    3

    A fokhagymát és a gyömbért finomra aprítom, majd hozzáadom a vízhez. Ha szeretném, nátrium-glutamáttal és pirospaprikával is ízesíthetem.

    A gyömbér friss ízét a vízben oldódóban és az erjesztés során is megőrzi, így igazán üdítő lesz a végeredmény!

    4

    A vizet a retkekre öntöm, majd alaposan összekeverem, hogy minden retek egyenletesen beázzon a sóoldatban.

    A sóoldatnak kb. 1-2 nap alatt jól át kell járnia a retkeket. Ha szeretnéd gyorsítani, hagyhatod egy éjszakán át állni.

    5

    Fóliával letakarom a tálat, és szobahőmérsékleten hagyom erjedni 1-2 napig. Ha még savanyúbb ízt szeretnék, tovább is hagyhatom.

    A hőmérséklet nagyban befolyásolja az erjedést. Melegebb helyen gyorsabban erjed, hidegebb helyen lassabban.

    6

    Miután elkészült, hűtőbe teszem a kimchit, hogy az ízek tovább fejlődjenek és frissebbek legyenek.

    A hűtőben egy-két hétig is eláll, és a savanyú íz csak erősödik.