A retket alaposan megmosom, majd a végéről levágom a gyökérdarabot és karikákra szeletelem. Az így előkészített retket egy nagy tálba teszem.
A retek legyen friss és roppanós, hogy megőrizze a textúráját a savanyítás során!
A vízhez hozzáadom a sót és cukrot, majd alaposan elkeverem, hogy a só és cukor feloldódjon.
A víz ne legyen túl meleg, hogy ne oldódjon fel túl gyorsan a só, hanem biztosan oldódjon fel teljesen.
A fokhagymát és a gyömbért finomra aprítom, majd hozzáadom a vízhez. Ha szeretném, nátrium-glutamáttal és pirospaprikával is ízesíthetem.
A gyömbér friss ízét a vízben oldódóban és az erjesztés során is megőrzi, így igazán üdítő lesz a végeredmény!
A vizet a retkekre öntöm, majd alaposan összekeverem, hogy minden retek egyenletesen beázzon a sóoldatban.
A sóoldatnak kb. 1-2 nap alatt jól át kell járnia a retkeket. Ha szeretnéd gyorsítani, hagyhatod egy éjszakán át állni.
Fóliával letakarom a tálat, és szobahőmérsékleten hagyom erjedni 1-2 napig. Ha még savanyúbb ízt szeretnék, tovább is hagyhatom.
A hőmérséklet nagyban befolyásolja az erjedést. Melegebb helyen gyorsabban erjed, hidegebb helyen lassabban.
Miután elkészült, hűtőbe teszem a kimchit, hogy az ízek tovább fejlődjenek és frissebbek legyenek.
A hűtőben egy-két hétig is eláll, és a savanyú íz csak erősödik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.