Dosa dél-indiai palacsinta tálalva

Dosa

A Dosa az egyik legismertebb dél-indiai étel, amelyet rizs és urad dal fermentálásával készítenek. Az évszázadok óta népszerű étel eredetileg Dél-Indiából származik, de ma már világszerte elterjedt az indiai konyha egyik alapételeként. Ropogós textúrája és enyhén savanykás íze tökéletesen harmonizál a csípős sambar-ral és a krémes kókuszcsatnival. Egy indiai reggelinél vagy könnyű vacsoránál nincs is jobb, mint egy frissen sült Dosa illata, amely betölti a konyhát. A tökéletes Dosa titka a megfelelően fermentált tészta és a megfelelő hőfokon történő sütés, amely biztosítja a kívül ropogós, belül könnyed állagot.

Előkészület 12 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 12 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizs
100 g Urad dal (hámozott fekete lencse)
300 ml Víz
1 tk.
20 ml Olaj vagy ghí

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd át a rizst és az urad dal-t többször, majd áztasd őket külön tálakban 6-8 órán keresztül.

    Fontos a külön áztatás, mert a rizs és a lencse eltérő idő alatt szívja meg magát. Használj bő vizet az áztatáshoz.

    2

    Szűrd le mindkettőt, és külön-külön őröld őket sima masszává egy kevés víz hozzáadásával.

    A masszának simának kell lennie, ne maradjanak benne darabok. Ha szükséges, többször is passzírozd át. A víz mennyiségét fokozatosan adagold, hogy ne legyen túl híg a tészta.

    3

    Keverd össze a két masszát egy nagy tálban, adj hozzá sót, és hagyd fermentálódni szobahőmérsékleten 8-12 órán át, amíg kissé habos lesz.

    A fermentáláshoz ideális hőmérséklet 24-27°C. Hűvösebb időben hosszabb időre lehet szükség. A tálat takard le, de ne légmentesen, hogy a gázok távozni tudjanak.

    4

    Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt vagy dosa sütőlapot közepes lángon, és enyhén kend meg olajjal vagy ghível.

    A serpenyőnek forrónak kell lennie, de ne égesd meg az olajat. A ghí egy tisztított vaj, ami különleges ízt ad a dosának.

    5

    Önts egy merőkanálnyi tésztát a serpenyő közepére, majd körkörös mozdulatokkal terítsd szét, hogy vékony, ropogós lepényt kapj.

    A terítéshez használhatsz egy speciális dosa spatulát, vagy egy sima, lapos eszközt. Minél vékonyabb a tészta, annál ropogósabb lesz a dosa.

    6

    Süsd a dosa-t 2-3 percig, amíg az alja aranybarna lesz, majd ha szükséges, csepegtess rá egy kevés olajat.

    A sütési idő függ a serpenyő hőmérsékletétől és a tészta vastagságától. Figyeld, hogy ne égjen meg.

    7

    Ha ropogós dosa-t szeretnél, ne fordítsd meg. Ha puhább változatot készítesz, fordítsd meg, és süsd további 30 másodpercig.

    A ropogós dosa elkészítéséhez fontos, hogy a serpenyő elég forró legyen, és a tészta vékonyan legyen elterítve.

    8

    Tálald melegen kókuszcsatnival, sambar-ral vagy fűszeres burgonyás töltelékkel.

    A dosa sokféleképpen tálalható, kísérletezz bátran a különböző feltétekkel és mártásokkal.