Dosa tálalva kókuszcsatnival

Dosa - Dél-indiai fermentált rizslapos kenyér

A dosa az indiai konyha egyik legismertebb és legrégebbi étele, amelyet több mint 2000 éve készítenek. Ez a ropogós, vékony rizslapos kenyér a dél-indiai régiókban vált igazán népszerűvé, és az évek során világszerte elterjedt. A fermentáció miatt nemcsak könnyen emészthető, hanem különleges, enyhén savanykás íze is van, amely kiválóan harmonizál a fűszeres indiai csatnikkal és lencsefőzelékekkel. Az elkészítés titka a türelem – a megfelelő fermentáció biztosítja a tökéletes textúrát. Próbáld ki ezt az autentikus receptet, hogy te is megtapasztalhasd India egyik legikonikusabb fogását!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Basmati rizs
50 g Urid dal (fekete lencse hántolt)
250 ml Víz
1 tk.
2 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg alaposan a basmati rizst és az urid dalt külön-külön, majd áztasd be őket 6-8 órára vagy egy éjszakára. Ez elősegíti a fermentációt és megkönnyíti az őrlést.

    Az áztatóvizet ne öntsd ki, felhasználhatod a tészta hígításához, így még ízletesebb lesz a dosa.

    2

    Szűrd le a vizet, majd egy erős turmixgépben vagy konyhai robotgépben darálj belőlük sima, sűrű tésztát. Adj hozzá kb. 150 ml friss vizet az őrlés közben, hogy könnyebben dolgozható legyen.

    Ha a turmixgép nehezen boldogul, adj hozzá több vizet, de csak apránként, hogy ne legyen túl híg a tészta.

    3

    Öntsd a tésztát egy nagy tálba, fedd le tiszta konyharuhával, és hagyd szobahőmérsékleten fermentálódni 8-12 órán át. A tészta eközben meg fog kelni és kissé habossá válik.

    A fermentáció ideje függ a szobahőmérséklettől. Melegebb helyen hamarabb megkel, hűvösebb helyen tovább tarthat. A lényeg, hogy a tészta látványosan megnőjön és buborékos legyen.

    4

    Keverd bele a sót a megkelt tésztába, és szükség esetén adj hozzá egy kevés vizet, hogy palacsinta állagú legyen.

    A só mennyiségét kóstold meg, és ízlés szerint állítsd be. A tészta állaga legyen folyékony, de ne túl híg, mint a palacsintatészta.

    5

    Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt vagy öntöttvas tawa-t közepes hőfokon. Kenj meg egy kevés olajjal egy papírtörlő segítségével.

    A serpenyő legyen forró, de ne égesd meg az olajat. A papírtörlővel vékonyan kend be az olajat, hogy ne legyen túl zsíros a dosa.

    6

    Egy merőkanálnyi tésztát önts a serpenyő közepére, és körkörös mozdulatokkal terítsd szét vékony, egyenletes rétegben. Süsd kb. 2 percig, amíg az alja aranybarna lesz.

    A tésztát gyorsan és egyenletesen terítsd szét, hogy vékony és ropogós legyen a dosa. Ha lyukak keletkeznek, töltsd ki őket egy kis tésztával.

    7

    Óvatosan emeld fel egy spatulával, és ha szükséges, süsd meg a másik oldalát is 30 másodpercig. Hagyományosan csak az egyik oldalát sütik meg.

    Akkor fordítsd meg, ha az alja már aranybarna és könnyen elválik a serpenyőtől. Ha ragad, süsd még egy kicsit.

    8

    Tálald azonnal friss kókuszcsatnival és szambarral, vagy töltsd meg masala burgonyával egy autentikus dél-indiai élményért.

    A dosa akkor a legfinomabb, ha frissen, melegen tálalod. Készítsd el a köreteket előre, hogy a dosa elkészítése után azonnal fogyaszthassátok.