Eccles cake narancslekvárral, ropogós tésztában, gyümölcsös töltelékkel tálalva

Eccles cake narancslekvárral

A híres Eccles cake története egészen az 1790-es évekig vezethető vissza, amikor James Birch pék először kínálta boltjában Eccles városában, Angliában. A sütemény gyorsan népszerűvé vált a viktoriánus korban, különösen az ünnepi időszakokban. A klasszikus recept mazsolát, kandírozott gyümölcsöket és fűszereket tartalmaz, ropogós leveles tésztába töltve. A narancslekvár hozzáadása egy modern, frissítő csavart ad, amely még intenzívebbé teszi az ízeket. Ahogy a tészták sülnek a sütőben, a fahéjas-gyümölcsös illat azonnal otthonos hangulatot teremt, amely felidézi a régi idők karácsonyait. Képzeld el, ahogy a frissen sült Eccles cake illata betölti a konyhát, miközben a kandírozott narancsok karamellizálódnak a töltelékben. A tökéletes Eccles cake titka a tészta megfelelő előkészítése és a töltelék szaftos, de nem túl folyós állaga. Fontos, hogy a tésztát hidegen tartsuk, és óvatosan dolgozzunk vele, hogy megtartsa a ropogós rétegeket sütés után is. Ez az édesség kiváló választás délutáni teához, ünnepi alkalmakra vagy akár ajándékként is becsomagolva.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 43 perc
2120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Leveles tészta
150 g Aszalt mazsola
50 g Kandírozott narancshéj
1 tk. Fahéj
80 g Barna cukor
100 g Narancslekvár
50 g Vaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A mazsolát és a kandírozott narancshéjat aprítsd finomra egy vágódeszkán. Keverd össze a barna cukorral és a fahéjjal egy kis tálban. Ez lesz a töltelék alapja.

    Ha a mazsola nagyon száraz, áztasd be egy kevés meleg vízbe 10 percre, majd szűrd le.

    2

    A vajat olvaszd meg egy kis lábosban alacsony hőfokon, majd keverd hozzá a narancslekvárt és a töltelék alapot. Alaposan keverd el, hogy a töltelék krémes és jól formázható legyen.

    Ne forrald a keveréket, csak melegítsd – így nem veszít az aromájából.

    3

    A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd vágj belőle kb. 10x10 cm-es négyzeteket.

    A tészta nyújtása közben ügyelj rá, hogy ne szakadjon – dolgozz gyorsan, hogy ne melegedjen fel túlzottan.

    4

    A négyzetek közepére tegyél egy evőkanálnyi tölteléket. Hajtsd be a sarkokat középre, mint egy borítékot, majd óvatosan nyomkodd le, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A szélek összenyomásához használhatsz egy villa hátát is, így biztosabban zár a tészta.

    5

    Fordítsd meg a kis csomagokat úgy, hogy a hajtás lefelé nézzen. Enyhén lapítsd le őket a tenyereddel. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A lapítás segíti, hogy a sütés során egyenletesen emelkedjenek meg és szép formát tartsanak.

    6

    Egy éles késsel vágj kis réseket a tetejükbe – ettől gőz tud távozni és szebb lesz a sütés. Kend meg a tetejüket felvert tojással.

    Ne vágd túl mélyre, csak éppen a felső réteget – így nem fog kifolyni a töltelék.

    7

    Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig, amíg a tészták aranybarnák és ropogósak lesznek.

    Ha több tepsit sütsz egyszerre, sütés közben cseréld meg az alsó és felső tepsiket, hogy egyenletesen süljenek.