Edamame gyoza aranybarna aljú darabok tálalva szójaszószos mártogatóval

Edamame Gyoza – zöld szójababbal

A gyoza története a kínai jiaozi batyukból ered, de Japánban az évszázadok során saját karaktert kapott. Az edamame gyoza egy modern, növényi alapú változata ennek a klasszikus ételnek, amely a zöld szójabab friss, kissé édeskés ízét használja ki. Japánban gyakran készítenek gyozát családi összejöveteleken, ahol mindenki segít a töltésben és hajtogatásban – közösségi élmény is egyben. Képzeld el, ahogy a frissen sült gyoza ropogós alja sercegve pirul, miközben a szójaszósz illata belengi a konyhát – azonnal étvágyat csinál. Technikai tipp: a hámozott edamame babot mindig frissen használd, a fagyasztott változatot előbb teljesen olvaszd ki és csepegtesd le. Ez a recept ideális könnyű vacsoraként, vagy vendégeknek kínálva szójaszószos mártogatóval, miso leves mellé tálalva.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Edamame (főtt, hámozott)
150 g Káposzta
2 db Újhagyma
2 db Fokhagyma
10 g Gyömbér
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
24 db Gyoza tésztalap
2 ek. Olaj a sütéshez
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg az edamame babot sós vízben kb. 5 perc alatt, majd szűrd le, hámozd ki a hüvelyekből és pépesítsd villával vagy aprítóval.

    Ne főzd túl az edamame-t, különben elveszti élénk zöld színét – forrás után azonnal jeges vízbe is teheted, hogy megőrizze frissességét.

    2

    Reszeld le a káposztát, aprítsd az újhagymát, fokhagymát és gyömbért. Kevés szezámolajon pirítsd őket egy serpenyőben 3-4 percig, amíg kissé megpuhulnak.

    A szezámolajat ne forrósítsd túl – így megmarad a diós, aromás illata, és nem válik keserűvé.

    3

    Egy tálban keverd össze a pépesített edamame babot és a pirított zöldségeket, majd add hozzá a szójaszószt. Keverd alaposan, hogy egynemű, könnyen formázható tölteléket kapj.

    Ha túl száraznak tűnik a keverék, adhatsz hozzá egy kevés vizet vagy pár csepp szezámolajat – ez javítja az állagot.

    4

    A gyoza tésztalapok szélét nedvesítsd meg vízzel. Egy teáskanálnyi tölteléket helyezz középre, majd hajtsd félbe, és csipkézd be ujjaiddal a széleit, hogy jól záródjon.

    A tésztát letakarva tartsd formázás közben, hogy ne száradjon ki. Így könnyebben hajtható és nem reped meg.

    5

    Egy nagy serpenyőben melegíts fel kevés olajat. Helyezd bele a gyozákat úgy, hogy ne érjenek össze, és süsd 2 percig, míg az aljuk aranybarna lesz.

    Ne mozdítsd őket sütés közben, így lesz egyenletes, ropogós kérgük!

    6

    Öntsd alá a vizet, fedd le a serpenyőt, és párold 5 percig, míg a gyozák teteje megpuhul. Ezután vedd le a fedőt, és hagyd, hogy elpárologjon a víz. Pirítsd még 1 percig.

    A végső pirítás biztosítja a kontrasztot – puha tészta felül, ropogós alul. Ettől lesz igazán autentikus a gyoza!