Edamame gyoza aranybarna aljĂș darabok tĂĄlalva szĂłjaszĂłszos mĂĄrtogatĂłval

Edamame Gyoza – zöld szĂłjababbal

A gyoza törtĂ©nete a kĂ­nai jiaozi batyukbĂłl ered, de JapĂĄnban az Ă©vszĂĄzadok sorĂĄn sajĂĄt karaktert kapott. Az edamame gyoza egy modern, növĂ©nyi alapĂș vĂĄltozata ennek a klasszikus Ă©telnek, amely a zöld szĂłjabab friss, kissĂ© Ă©deskĂ©s Ă­zĂ©t hasznĂĄlja ki. JapĂĄnban gyakran kĂ©szĂ­tenek gyozĂĄt csalĂĄdi összejöveteleken, ahol mindenki segĂ­t a töltĂ©sben Ă©s hajtogatĂĄsban – közössĂ©gi Ă©lmĂ©ny is egyben. KĂ©pzeld el, ahogy a frissen sĂŒlt gyoza ropogĂłs alja sercegve pirul, miközben a szĂłjaszĂłsz illata belengi a konyhĂĄt – azonnal Ă©tvĂĄgyat csinĂĄl. Technikai tipp: a hĂĄmozott edamame babot mindig frissen hasznĂĄld, a fagyasztott vĂĄltozatot elƑbb teljesen olvaszd ki Ă©s csepegtesd le. Ez a recept ideĂĄlis könnyƱ vacsorakĂ©nt, vagy vendĂ©geknek kĂ­nĂĄlva szĂłjaszĂłszos mĂĄrtogatĂłval, miso leves mellĂ© tĂĄlalva.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 250 g Edamame (fƑtt, hámozott)
⭕ 150 g Káposzta
⭕ 2 db Újhagyma
⭕ 2 db Fokhagyma
⭕ 10 g GyömbĂ©r
⭕ 2 ek. Szójaszósz
⭕ 1 ek. Szezámolaj
⭕ 24 db Gyoza tĂ©sztalap
⭕ 2 ek. Olaj a sĂŒtĂ©shez
⭕ 100 ml Víz

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    FƑzd meg az edamame babot sĂłs vĂ­zben kb. 5 perc alatt, majd szƱrd le, hĂĄmozd ki a hĂŒvelyekbƑl Ă©s pĂ©pesĂ­tsd villĂĄval vagy aprĂ­tĂłval.

    Ne fƑzd tĂșl az edamame-t, kĂŒlönben elveszti Ă©lĂ©nk zöld szĂ­nĂ©t – forrĂĄs utĂĄn azonnal jeges vĂ­zbe is teheted, hogy megƑrizze frissessĂ©gĂ©t.

    2

    Reszeld le a kĂĄposztĂĄt, aprĂ­tsd az ĂșjhagymĂĄt, fokhagymĂĄt Ă©s gyömbĂ©rt. KevĂ©s szezĂĄmolajon pirĂ­tsd Ƒket egy serpenyƑben 3-4 percig, amĂ­g kissĂ© megpuhulnak.

    A szezĂĄmolajat ne forrĂłsĂ­tsd tĂșl – Ă­gy megmarad a diĂłs, aromĂĄs illata, Ă©s nem vĂĄlik keserƱvĂ©.

    3

    Egy tålban keverd össze a pépesített edamame babot és a pirított zöldségeket, majd add hozzå a szójaszószt. Keverd alaposan, hogy egynemƱ, könnyen formåzható tölteléket kapj.

    Ha tĂșl szĂĄraznak tƱnik a keverĂ©k, adhatsz hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet vagy pĂĄr csepp szezĂĄmolajat – ez javĂ­tja az ĂĄllagot.

    4

    A gyoza tésztalapok szélét nedvesítsd meg vízzel. Egy teåskanålnyi tölteléket helyezz középre, majd hajtsd félbe, és csipkézd be ujjaiddal a széleit, hogy jól zåródjon.

    A tĂ©sztĂĄt letakarva tartsd formĂĄzĂĄs közben, hogy ne szĂĄradjon ki. Így könnyebben hajthatĂł Ă©s nem reped meg.

    5

    Egy nagy serpenyƑben melegĂ­ts fel kevĂ©s olajat. Helyezd bele a gyozĂĄkat Ășgy, hogy ne Ă©rjenek össze, Ă©s sĂŒsd 2 percig, mĂ­g az aljuk aranybarna lesz.

    Ne mozdĂ­tsd Ƒket sĂŒtĂ©s közben, Ă­gy lesz egyenletes, ropogĂłs kĂ©rgĂŒk!

    6

    Öntsd alĂĄ a vizet, fedd le a serpenyƑt, Ă©s pĂĄrold 5 percig, mĂ­g a gyozĂĄk teteje megpuhul. EzutĂĄn vedd le a fedƑt, Ă©s hagyd, hogy elpĂĄrologjon a vĂ­z. PirĂ­tsd mĂ©g 1 percig.

    A vĂ©gsƑ pirĂ­tĂĄs biztosĂ­tja a kontrasztot – puha tĂ©szta felĂŒl, ropogĂłs alul. EttƑl lesz igazĂĄn autentikus a gyoza!