Édes-savanyú giardiniera tálalva

Édes-savanyú Giardiniera

A giardiniera egy tradicionális olasz savanyúság, amely Észak-Olaszországban vált népszerűvé. Az édes-savanyú változatot főként az amerikai olasz közösségek tették ismertté, ahol a klasszikus ecetes ízt mézzel és cukorral lágyították. Ez a verzió különösen jól illik sajtokhoz, húsokhoz és tálalásokhoz, de önmagában is kiválóan fogyasztható. A különböző zöldségek ropogós állagát az ecetes és olajos pácolás tartja meg, miközben az ízek tökéletes egyensúlyba kerülnek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Karfiol
200 g Sárgarépa
150 g Zellerszár
200 g Piros kaliforniai paprika
200 g Sárga kaliforniai paprika
100 g Gyöngyhagyma
100 g Zöld olajbogyó
500 ml Fehér borecet
500 ml Víz
20 g
80 g Cukor
50 g Méz
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Mustármag
1 tk. Fekete bors
2 db Babérlevél
150 ml Extra szűz olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A karfiolt szedd kisebb rózsákra, a sárgarépát és a zellerszárat vágd vékony szeletekre. A paprikákat kockázd fel, a gyöngyhagymát tisztítsd meg, a fokhagymát aprítsd finomra.

    A zöldségeket vágd nagyjából egyforma méretűre, hogy egyenletesen puhuljanak meg.

    2

    Egy nagy edényben forralj fel 500 ml vizet és 500 ml fehér borecetet. Adj hozzá sót, cukrot, mézet, mustármagot, fekete borsot és babérlevelet. Keverd össze, amíg a só és a cukor teljesen feloldódik.

    A páclét kóstold meg, és ízlés szerint állítsd be az édesség-savanyúság arányát. Ha túl savanyú, adj hozzá több mézet vagy cukrot.

    3

    A zöldségeket tedd egy nagy tálba, majd öntsd rá a forró ecetes keveréket. Hagyd állni legalább 10 percig, hogy a zöldségek enyhén megpuhuljanak.

    Ez a lépés segít abban, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak, de ne legyenek teljesen nyersek.

    4

    Szűrd le a zöldségeket, majd keverd össze az olajbogyóval és a gyöngyhagymával. Helyezd az egészet sterilizált üvegekbe.

    A zöldségeket alaposan csepegtesd le, mielőtt az üvegekbe tennéd, hogy ne híguljon fel a páclé.

    5

    Öntsd rá az extra szűz olívaolajat, ügyelve arra, hogy minden zöldség jól belemerüljön. Zárd le az üvegeket, és hagyd hűtőben érni legalább 24 órán át, hogy az ízek összeérjenek.

    Az olívaolaj segít megőrizni a zöldségek frissességét és ízét.

    6

    A giardiniera fogyasztásra kész 1 nap után, de az ízek tovább mélyülnek, ha néhány napig állni hagyod. Hűtőben tárolva 2-3 hétig eláll.

    Minél tovább áll, annál finomabb lesz, de figyelj, hogy a zöldségek ne veszítsék el a roppanósságukat.